WK shorttrack in Sofia begint bijna; wat kan Suzanne Schulting?

Suzanne Schulting is de grote favoriete voor de wereldtitel dit weekend. Vrijdag begint het wereldkampioenschap in Sofia, Bulgarije. Schulting is de nummer één op de ranking van alle wereldbekers dit seizoen, ze is de Europees kampioen en de winnares van het eindklassement op de 1000 en 1500 meter. Het kan niet anders: ze is de favoriete.
Suzanne Schulting © www.orange-pictures.nl
"Het is dit WK anders dan anders", zegt sportverslaggever Roelof de Vries. "Dit is namelijk het eerste WK dat ze favoriet is. Afgelopen jaar werd ze olympisch kampioen, maar toen was ze outsider. Eigenlijk was dat een grote verrassing. Als ze nu wereldkampioen wordt, is dat geen verrassing."
De druk is dus een stuk groter. Toch denkt Roelof de Vries niet dat ze er last van zal hebben. "Tot nu toe heeft ze onder druk goed gepresteerd. Op het EK was ze ook de grote favoriete, maar daar liet ze het gewoon zien. Ze heeft laten zien zowel technisch als mentaal top te zijn."

Concurrenten

Natuurlijk is het niet zo dat Schulting de overwinning al in de pocket heeft. Ze heeft aardig wat concurrenten. We zetten ze voor u op een rijtje.
Kim Boutin - Canada
Won op alle afstanden een medaille bij de Olympische Spelen van 2018. Is allround, maar sloeg het begin van dit seizoen over. Won bij de laatste wereldbeker in Turijn goud op de 1000 meter en lijkt op tijd in vorm.

Alyson Charles - Canada
Is nog maar 20, maar komt snel. Is niet meer dan een outsider, maar won dit seizoen een 1000 meter en stond drie keer op het podium.

Kim Ji-yoo - Zuid-Korea
Op papier de minste van de Zuid-Koreanen, maar ja, komt wel uit Zuid-Korea. Werd tweede in het eindklassement op de 1500 achter Schulting en won één keer op die afstand. Is ook nog maar 19, misschien niet voor dit WK al medaillekandidaat, maar wel outsider.

Choi Min-yeong - Zuid-Korea
Misschien wel de grootste concurrent van Schulting. Werd al wereldkampioen in 2015 toen ze nog maar 15 (!) jaar was. Pakte daarna nog twee keer de wereldtitel en twee Olympische titels. Grote held van Zuid-Korea. Dit seizoen net als Schulting één van de vrouwen die wel het hele seizoen alles reed, maar won "maar" twee keer een wereldbeker. Schulting won er zes.

Shim Suk-hee - Zuid-Korea
Normaal gesproken met Choi de belangrijkste concurrent, maar het zit Shim zacht uitgedrukt niet mee. Had blessures, maar erger nog, ze maakte eerder dit jaar bekend dat ze misbruikt is door haar coach Cho Jae-beom. Die zit inmiddels in de gevangenis. Na Shim haar bekentenis volgden meerdere verklaringen van Zuid-Koreaanse sporters, waardoor het land nu in de ban is van meerdere misbruikschandalen.

Sofia Prosvirnova - Rusland
Werd tweede achter Suzanne Schulting op het EK in Dordrecht en de Russische lijkt dit seizoen stabiel te rijden. Afgelopen jaar vierde op het WK en tweede op de wereldbeker in het eindklassement van de 1000 meter.

Natalia Maliszewska - Polen
Specialist op de 500 meter en daarmee de concurrent van Lara van Ruijven voor een medaille op het sprintonderdeel. Maar door het winnen van onderdeel sta je al snel in de Superfinale. Lijkt te kort te komen voor de allroundtitel, maar kan verrassen.

Elise Christie - Groot-Brittanië
Als ze goed is, is ze bijna niet te verslaan. Maar door blessures, door perikelen bij de Britse bond en privéproblemen (relatie met Hongaarse shorttracker Sandor Liu ging uit) lijkt ze minder goed. Reed dit seizoen pas op het EK haar eerste wedstrijd en pakte brons. Als ze haar achterstand heeft ingehaald, moet Schulting haar absoluut in de gaten houden.

Verder
Verder moeten we letten op Ekaterina Efremenkova (Rusland, jong, maar stabiel), Li Jinyu (China, nog maar 18, groot talent dat er zomaar ineens kan staan), Martina Valcepina (Italië, specialist 500 meter) en Courtney Lee Sarault (Canadees talent).
Rianne de Vries
En wat kan Rianne de Vries? Ze kan uit de voeten op alle afstanden en wil graag. Heeft veel tegenslagen gehad, maar krijgt nu individueel ook eindelijk de kans op een WK, omdat ze dit seizoen aantoonbaar beter is dan Yara van Kerkhof. Als ze net als bij de wereldbekers veel finales kan halen, kan ze ook zomaar verrassen.

Zes Friezen

Er zijn zes Friezen die meedoen aan het WK. Bij de vrouwen zijn dat Suzanne Schulting en Rianne de Vries. Beide doen mee aan het individuele toernooi. Bij de mannen mag Itzhak de Laat individueel meedoen. Daan Breeuwsma, Dennis Visser en Jasper Brunsmann mogen alleen meedoen op de relay.
Vrijdag zijn de voorrondes. Zaterdag worden de medailles verdeeld op de 1500 en 500 meter en zijn de halve finales van de relay. Zondag volgen de finales op de 1000 meter en de Superfinale. De Superfinale telt alleen mee voor het klassement en er worden geen wereldtitels vergeven. Het toernooi wordt zondag afgesloten met de finales van de relay.

Schema

Het WK begint dus vrijdag. Dan zijn de eerste rondes op de 500, 1000 en 1500 meter. Zaterdag worden de medailles verdeeld op de 500 en 1500 meter en dan zijn ook de halve finales van de aflossing. Zondag wordt de 1000 meter gereden, gevolgd door de Superfinale. Het WK eindigt zondagmiddag met de finales van de aflossing.
Vrijdag
9.00 - 15.30 uur: kwalificatie 500, 1000 en 1500 meter
Zaterdag
13.02 uur: halve finale 1500 meter vrouwen
13.19 uur: halve finale 1500 meter mannen
13.51 uur: finale 1500 meter vrouwen
14.05 uur: finale 1500 meter mannen
14.34 uur: kwartfinale 500 meter vrouwen
14.49 uur: kwartfinale 500 meter mannen
15.18 uur: halve finale 500 meter vrouwen
15.26 uur: halve finale 500 meter mannen
15.49 uur: finale 500 meter vrouwen
15.59 uur: finale 500 meter mannen
16.24 uur: halve finale aflossing vrouwen
16.39 uur: halve finale aflossing mannen
Zondag
13.02 uur: kwartfinale 1000 meter vrouwen
13.19 uur: kwartfinale 1000 meter mannen
13.51 uur: halve finale 1000 meter vrouwen
14.00 uur: halve finale 1000 meter mannen
14.24 uur: finale 1000 meter vrouwen
14.36 uur: finale 1000 meter mannen
15.00 uur: superfinale 3000 meter vrouwen
15.09 uur: superfinale 3000 meter mannen
15.34 uur: finale aflossing vrouwen
15.43 uur: finale aflossing mannen
Het wereldkampioenschap shorttrack is de Wedstriid fan de Wike bij Omrop Fryslân. Vanaf vrijdag is het WK live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio en op internet in een liveblog. Verslaggevers Roelof de Vries en Andor Faber zijn erbij in Sofia.