"Gebrek aan trots op culturele hoofdstad in politiek"

07 mrt 2019 - 10:57

Er werd nauwelijks over culturele hoofdstad gesproken in het debat over cultuur in het kader van de Statenverkiezingen, woensdagavond in het Natuurmuseum in Leeuwarden. Dat is jammer, vindt Jan Pier Brands, oud-directeur van Neushoorn. Hij werkt nu in Rotterdam en was ingevlogen om zijn licht te laten schijnen op het debat. Hij miste de trots op culturele hoofdstad.

Jan Pier Brands - Foto: Omrop Fryslân

"Het leek wel verboden om over culturele hoofdstad te praten", vindt Brands. "Terwijl we vorig jaar Champions League hebben gespeeld en de top hebben bereikt." Brands mist in de politiek de reflectie op hoe de top is bereikt en hoe nu verder te gaan om dat vast te houden. "Als je niets doet, dan raak je de creatieve leiders kwijt. En die moeten het doen."

Marijke Roskam aan het woord - Foto: Omrop Fryslân

Extra geld

Vooral de PvdA sprak zich heel duidelijk uit als groot voorstander van cultuur. "Wat ons betreft moet er ieder jaar een miljoen euro komen voor het vervolg op culturele hoofdstad, bovenop de twee miljoen die er nu al ligt", zegt lijsttrekker Marijke Roskam.

Ook de gewone subsidies voor cultuur mogen wat de partij betreft wel omhoog. "We moeten keuzes maken. Vier jaar geleden zijn de opcenten met 30 procent gedaald. Ik denk dat mensen wel een paar euro extra willen betalen, als je kijkt naar het kippenvelmoment van 2018."

Het CDA wil niet zomaar extra geld aan cultuur geven. Eerst moeten gemeentes, fondsen of bedrijven de portemonnee trekken. Pas dan wil de provincie ook een bijdrage geven, als het aan Sietske Poepjes van het CDA ligt.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Kunst met een functie

In de debatten ging het vaak over dat kunst iets op moet leveren of een functie moet hebben. Volgens Avine Fokkens van de VVD gaat het om belastinggeld dat slechts een keer uitgegeven kan worden. Zoveel mogelijk mensen moeten er iets aan hebben. Wel is ze voor een blockbusterfonds. "Het Fries Museum moet ook in de toekomst grote tentoonstellingen houden en veel publiek trekken."

Matthijs Sikkes van GrienLinks vindt niet dat de focus te zeer op de economische opbrengst moet liggen. Ook maatschappelijke doelen vindt hij belangrijk, zoals bij de projecten Kening fan de greide of de Elfwegentocht. Omdat kunst op die manier een functie krijgt, zou het geld ook uit andere potjes kunnen komen, vinden sommige partijen. Potjes zoals toerisme, economie of landbouw.

(advertinsje)
(advertinsje)