Dokkumer muzikant vernielt per ongeluk kunstwerk van Herman Brood

06 mrt 2019 - 21:56

Oeps, zomaar een Herman Brood-kunstwerk weggepoetst. Het klinkt als het plot van een 'Even Apeldoorn Bellen'-reclame, maar het is het waargebeurde verhaal van Sieberein Schaaf uit Dokkum. Hij kocht in de jaren 80 een Yamaha-piano van de manager van Herman Brood, Koos van Dijk. Maar de piano was helemaal overgeschilderd, en dat stond hem niet aan. Daarom besloot hij de piano eens een poetsbeurt te geven...

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Ik zocht halverwege de jaren 80 een Yamaha-vleugel. Ik was in een muziekwinkel en toen werden er twee grote kisten naar binnen gesjouwd", vertelt Schaaf. Toen werd hem verteld dat er net zo'n piano inzat als hij zocht, maar dat die al vergeven was. "Toen zei ik: dan bied ik meer. Ik heb er toen 7.000 gulden voor betaald." Schaaf moest de piano wel meenemen zonder er eerst even naar te kijken.

Hij vroeg aan degene die de piano naar binnen sjouwde, Koos van Dijk, of de vleugel mechanisch wel in orde was. Dat was zo. "Onderweg heb ik de kist even open gehad. Toen begon ik zowat te janken, want hij zat helemaal onder de verf, ook de toetsen. Hij was helemaal ondergekladderd, er zat ook een kindertekening op. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het een kunstwerk kon zijn."

De piano fan Herman Brood

Schaaf had thuis een flesje aceton staan. Daarmee ging hij aan de slag en kreeg hij de piano weer helemaal zwart. "Toen kwamen er een paar en die zeiden: 'wat heb je gedaan?'" De Dokkumer had foto's van voor en na het poetsen gemaakt en die trots laten zien. "Ze hebben mij voor gek verklaard. Maar ik vond het geen kunst. Ik vond het verschrikkelijk. Ik heb nooit het besef gehad dat het werk van Brood zo speelde."

Schaaf heeft nog zo'n vijf jaar op de piano gespeeld, maar het instrument was veel te zwaar. Er moest altijd een kar mee om het ding te verslepen. "Ik heb 'm verkocht aan een man uit Dokkum." Die man heeft er echter ook niet zoveel plezier van gehad, omdat hij al snel kwam te overlijden. "Een aantal weken geleden kwam ik zijn vrouw tegen. Zij vroeg of ik er nog belang bij had, want het is in die dertig jaar niet van zijn plek geweest."

Herman Brood - Foto: ANP

"Ik wilde hem niet hebben, maar hij kan een heel mooi plekje krijgen." Zalen Schaaf heeft interesse in de piano. zij willen die het liefst voor komende vrijdag overnemen, want dan speelt de Wild Romance, de oud-band van Brood, op die plaats.

De piano was ook bekend bij de vaste pianostemmer van Brood, Martien van den Oudenalder uit Oudehaske. "Ik ken die vleugel dus wel, gaaf! Heb 'm een paar keer gestemd, maar deze vleugel werd te slecht qua elementen voor Herman zijn werk. Hij heeft toen de Yamaha CP-70 van Joop Kiewiet uit Heerenveen gekocht voor, ik geloof, 7.500 gulden. Ze moesten toen optreden in De Hoeksteen op de Vleesmarkt in Heerenveen. Gek dat je dan die dingen weer te binnen schieten."

(advertinsje)
(advertinsje)