Openstaande vacatures in de zorg verdubbeld: wat nu?

06 mrt 2019 - 19:28

Het aantal openstaande vacatures in de zorg in Fryslân is volgens cijfers van het CBS in de afgelopen zeven jaar verdubbeld. Op dit moment zijn er zo'n 800 vacatures die niet zijn ingevuld. Door de hoge werkdruk zijn er niet genoeg mensen die in de sector willen werken en dat zorgt voor een nog hogere werkdruk.

Afgelopen jaar heeft Omrop Fryslân hier aandacht voor gehad in de actieweek om de zorg een extra impuls te geven. Nu is de vraag: heeft het geholpen? Tegelijkertijd ontstaan in de provincie initiatieven om toch de vacatures in te vullen.

Eén daarvan is het opleidingstraject 'Op Stap'. Een opleidingstraject voor werklozen, statushouders en mensen die een opleiding willen volgen. Zou dit de oplossing zijn voor het tekort?

Ida Grasdijk, directeur van ZorgPleinNoord, vindt dat het imago van werken in de zorg nog niet verbeterd is. "Mensen hebben nog steeds een verkeerd beeld over hoe het is om te werken in de zorg. Dit kun je ook nog zien aan de openstaande vacatures. Dat was in het afgelopen jaar meer dan 3000."

Maar dit betekent niet dat de week van de zorg en welzijn niets heeft opgeleverd. Talant geeft aan dat ze naar aanleiding van het speeddaten op de banenmarkt 45 mensen hebben aangenomen en de week heeft ook ZuidOostZorg 65 kandidaten opgeleverd voor het invullen van vacatures.

Foto: Omrop Fryslân

Niet genoeg aandacht

Marcel van der Meulen van zorginstelling Patyna wil twee problemen met één project oplossen: het tekort aan mensen in de zorg en de duizenden mensen die zonder werk zitten een kans geven. Hij komt oorspronkelijk uit het bedrijfsleven, maar kon daar zijn ei niet kwijt en zo kwam hij in de zorg terecht.

Werk dat volgens hem heel dankbaar is, maar hij ziet dat er steeds minder aandacht is voor de mensen. "Ik zag dat cliënten steeds meer eenzaam waren omdat ze niet genoeg aandacht kregen. Daarnaast wordt het werk van mijn werknemers steeds zwaarder." Hierdoor ontstaat veel spanning en daar moest wat aan gebeuren dacht Van der Meulen.

Foto: Omrop Fryslân

Twintig cursisten

Maar hij heeft nu het idee dat hij voor alle partijen de oplossing gevonden heeft: het opleidingstraject Op Stap. In het afgelopen jaar hebben twintig deelnemers een interne opleiding gevolgd binnen Patyna. Ze hebben stage gelopen en zijn begeleid door werknemers die al veel ervaring hebben. Een paar weken geleden hebben ze hun diploma gekregen en nu zijn ze aan het werk.

Eén van hen is Marijke Bloem van 54 jaar. Haar hele leven heeft ze veel verschillende baantjes gehad, van schoonmaken tot in de horeca. "Ik liep elke keer tegen hetzelfde probleem aan: te weinig uren en niet genoeg geld voor een opleiding. Meerdere keren ben ik bij het UWV geweest om te kijken of ik een opleiding kon doen, maar het is nooit gelukt."

Ik kijk naar deze mensen en denk: zij hebben hun strepen al gehaald en nu is het tijd dat er voor hun gezorgd wordt.

Marijke Bloem, deelnemer Op Stap

Het welzijn van de cliënten

Toen kwam het project Op Stap op haar pad, na een jaar opleiding kreeg ze een paar weken geleden haar diploma. "Het is zulk dankbaar werk. Ik kijk naar deze mensen en denk: zij hebben hun strepen al gehaald en nu is het tijd dat er voor hun gezorgd wordt."

Marijke Bloem kan in het werk ook anders worden ingezet als andere verzorgers. Haar taak draait echt om het welzijn van de cliënten. "Dat kan van alles zijn. Ze vinden het al fijn dat ik de tijd neem om even op een stoel ga zitten om met ze te praten. Verpleegkundigen hebben hier toch minder of geen tijd voor. Maar ze vragen ook of we een stukje kunnen wandelen of om boodschappen te gaan."

Foto: Omrop Fryslân

Meer interesse dan nieuwe opleidingsplekken

Marijke Bloem ziet nu, in deze paar weken tijd, ook al verschil bij de mensen. "Op mijn afdeling zat een vrouw bijvoorbeeld wat in de dip. Dit hebben we besproken en ik mocht toen wat meer tijd met haar besteden. Nu doet ze weer mee aan dagbesteding en voelt ze zich een stuk beter. Het idee dat je verschil maakt maakt dit werk wel extra leuk!"

Voor het tweede opleidingstraject van Op Stap hebben zo'n 40 mensen zich opgegeven, terwijl er maar 24 plekken beschikbaar zijn, zegt Van der Meulen. "Daarnaast ben ik met het Op Stap-concept door het hele land gereisd en daar is heel veel belangstelling voor. Zorgverzekeraar De Friesland begint bijvoorbeeld met eenzelfde project in april met 50 opleidingsplekken."

De week van de zorg is aankomende week van 11 tot en met 16 maart. Kijk hier voor meer informatie.

Trefwoorden: 
zorg vacature Op Stap
(advertinsje)
(advertinsje)