Rinus Buising: "Er is niemand die politiek bedrijft zoals Provinciaal Belang Fryslân"

06 mrt 2019 - 13:32

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor deze verkiezingen worden gestemd. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Woensdag is Rinus Buising, Provinciaal Belang Fryslân-lijsttrekker aan de beurt .

Rinus Buising - Foto: PBF

Naam: Rinus Buising

Leeftijd: 64

Woonplaats: Twijzel

Beroep: eigenaar administratiekantoor en belastingconsulent

Hobby: muziek maken, lezen, fotograferen en cryptogrammen

Partij: Provinciaal Belang Fryslân

Lid sinds: GemeenteBelangen Achtkarspelen is sinds 2019 weer lid

Bekijk het partijprogramma van Provinciaal Belang Fryslân

Zeggen we 'u' of 'jij'?

"U mag wel 'jij' zeggen."

Waarom ben je lijsttrekker geworden?

"Een lijsttrekker moet iemand zijn met kennis van de lokale politiek en in het geval van Provinciaal Belang Fryslân - zowel vóór als na de verkiezingen - in staat zijn de diverse partijen te verbinden. Ik ben in staat om de standpunten van onze partij consequent te verkondigen, waarbij ik de emotie niet de boventoon laat voeren boven de ratio."

"Ik ben bovendien consequent, volhardend, pragmatisch en reëel. De standpunten die ik verkondig vóór de verkiezingen zijn dezelfde als die van na de verkiezingen."

Wie is je grote politieke voorbeeld? En waarom?

"Ik heb geen politiek voorbeeld en er is overigens ook geen lokale- of landelijke beweging die de politiek bedrijft zoals Provinciaal Belang Fryslân."

Wat is het eerste dat gaat veranderen als jouw partij in het college komt?

"Er komt meer structureel overleg met de lokale bestuurders (wethouders) en met de inwoners van Fryslân door middel van spreekuren."

Er komt meer structureel overleg met de lokale bestuurders.

Rinus Buising van Provinciaal Belang Fryslân

Reageer op de stelling: De provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft

"Er is niets mis met de provinciale bestuurslaag zoals die nu is. Veel provincie-overstijgende maatregelen kunnen niet anders dan door een provinciale bestuurslaag worden geregeld en bewaakt. De inspraak vanuit de lokale gemeenschap moet echter veel beter."

Hoe wil jouw partij de Friezen beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?

"Omdat wij de spreekbuis zijn van diverse lokale, onafhankelijke partijen zal er regelmatig structureel overleg (moeten) zijn met de overige lokale partijen uit de provincie."

Televisieprogramma's zoals 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?

"Wij hebben geen campagnefilmpjes om mee aan de haal te gaan."

Het lokale geluid wordt niet dan wel veel te weinig gehoord in de Provinciale Staten.

Rinus Buising van Provinciaal Belang Fryslân

Kun je ons iets over jezelf vertellen dat niemand weet?

"De meeste mensen zullen niet weten dat dit de tweede keer is dat ik kandidaat ben voor Provinciale Staten. In 1987 stond ik ook op de lijst, echter op een niet direct verkiesbare plaats. In het huidige tempo waarin mensen tussentijds hun zetel verlaten had ik wellicht kans gehad om ook toen al statenlid te worden."

Voor welk Fries streekproduct mogen we je 's nachts wakker maken?

"Ik maak weldoordachte en bewuste keuzes. Eén daarvan is slapen en ik wil graag dat dit wordt gerespecteerd. Ik wil in het geheel 's nachts niet wakker gemaakt worden. De Friese streekproducten mogen overdag en dan sla ik een stukje oranjekoek of suikerbrood zeker niet af. Is er overigens Friese shoarma?"

Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?

"Het lokale geluid wordt niet, dan wel veel te weinig, gehoord in de Provinciale Staten. Ik wil graag de ideeën en wensen in de provinciale arena laten horen en zorgen dat de besluitvorming hierop wordt afgestemd. De provinciale politiek is er voor de inwoners van Fryslân en niet andersom."

Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)