Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten is nu een rijksmonument

06 mrt 2019 - 11:14

Het Van Doesburg-Rinsemahuis aan de Torenstraat heeft sinds 1 maart de bijzondere status van rijksmonument gekregen. In Nederland krijgen maar twee gebouwen per jaar deze status. Minister Engelshoven heeft het huis in Drachten de status toegezegd omdat er maar een huis in Nederland zo'n mooie kleurharmonie heeft.

Van Doesburg-Rinsemahûs yn Drachten is no in ryksmonumint

Museum Drachten is blij met deze status. Zo kunnen ze nu met financiering uit fondsen de woning in goede staat houden. Museum Drachten is deze week ook begonnen met het geven van rondleidingen door het huis aan de Torenstraat. Het gaat nu nog om een pilot, maar vanaf 15 maart is er een volledig programma beschikbaar. Het huis in de Torenstraat is van architect Theo van Doesburg, grondligger van de bekende kunstenaarsbeweging De Stijl.

Bauke Deelstra in gesprek met Annemieke Keizer van Museum Drachten

Van Doesburg kwam in Drachten terecht via zijn vriendschap met de Drachtster kunstenaar Thijs Rinsema. Op advies van Van Doesburg zijn toen zestien nieuwe woningen aan de Torenstraat in 1921 in felle kleuren geschilderd. Dat leverde veel ophef op, zodat de woningen een jaar later werden overgeschilderd.

Bijna 70 jaar later zijn de woningen in de originele kleuren teruggebracht. Vanaf dat moment stonden de woningen bekend als de papegaaienbuurt. Een van de huizen is nu museumwoning. Het bijzondere is dat mensen hier niet, zoals in een museum, naar een schilderij kijken, maar er doorheen lopen. Annemieke Keizer van Museum Drachten: "Het is een driedimensionaal schilderij, niet zomaar een huis dat wat kleurtjes heeft. Je stapt een schilderij binnen in De Stijlkleuren."

Bauke Deelstra in het Van Doesburg-Rinsemahuis

(Advertentie)
(Advertentie)