Vrijwilligers brandweer Oudega worden gekeurd

05 mrt 2019 - 21:39

Voor de nieuwe brandweerkazerne in Oudega zijn zestien vrijwilligers nodig. De brandweer heeft achttien minuten nodig om bij het dorp te geraken en een eigen kazerne lost dat probleem op. Veiligheidsregio deed vorig jaar een oproep in het dorp voor vrijwilligers.

Petear Frijwilligers brânwacht Aldegea foar de keuring

Meer dan veertig vrijwilligers melden zich na de oproep aan. Voordat ze aan de slag kunnen, moeten ze gekeurd en opgeleid worden. Hoe dat in zijn werk gaat en hoeveel vrijwilligers er overblijven, volgt Omrop Fryslân de komende maanden.

Nog 32 vrijwilligers over

Helaas zijn er afgelopen zaterdag zaterdag twee kandidaten afgevallen, omdat ze niet door de test kwamen, vertelt projectleider Pieter-Jan Schouwstra. "Zij hebben van de keuringsdokter tips en adviezen gekregen. Ze kunnen trainen en het later nog eens proberen. Over een paar jaar hebben we weer nieuwe instroom nodig."

Op dit moment zijn er 32 vrijwilligers over die aan de opleiding kunnen beginnen. Dat zijn tien personen minder dan de 42 die zich een paar maanden geleden hebben opgeven. "Acht van hen hebben na de voorlichting besloten het toch niet te doen. De studiebelasting was de grootste reden." Schouwstra heeft er alle vertrouwen in dat ze met deze groep de kazerne draaiende kunnen houden. "We hebben normaal gesproken zestien mensen nodig voor zo'n kazerne, maar omdat mensen tijdens de opleiding en de daarop volgende jaren nog wel eens kunnen afhaken, wilden wij met meer dan twintig personen aan de opleiding beginnen. Dat is gelukt, dus ik ben nog altijd blij."

Lang traject

"We gaan een uniek traject in", vertelt Schouwstra. "Er worden wel vaker nieuwe kazernes gebouwd, maar niet vaak in een dorp waar nog nooit een kazerne is geweest. Daarom werkt het qua opleiding net even anders. De volledige groep is nieuw. Normaal gesproken zouden vrijwilligers die al langer in dienst zijn de nieuwe vrijwilligers op sleeptouw nemen en hen zo de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Dat kan nu niet."

De vrijwilligers gaan een lang traject in, zodat ze uiteindelijk als brandweerman of -vrouw aan de slag kunnen. Ze moeten bijvoorbeeld een speciale keuring ondergaan en een verklaring van goed gedrag (VOG) krijgen. Als de uitkomst positief is, beginnen de potentiële brandweermannen en -vrouwen in het voorjaar van 2019 aan de opleiding tot vrijwilliger. Ze zouden de opleiding in 2021 moeten afronden. De schep voor de nieuwe kazerne moet eind 2019 de grond in kunnen.

Foto: Veiligheidsregio

De familie Benedictus

Een van de vrijwilligers is Richarda Benedictus. Zij heeft zich met haar man Jan en kinderen Lucas en Naömi opgegeven. Richarda wilde al langere tijd bij de brandweer. "Ik heb iets met hulpverlening. Ik ben ook burgerhulpverlener en ga naar evenementen om daar EHBO te verlenen."

Tot nu toe was het voor haar door haar werk niet mogelijk om zich bij de vrijwillige brandweer aan te melden. Kandidaten moeten binnen vijf minuten bij de kazerne kunnen zijn als ze worden opgeroepen. "Ik werkte eerst in een tankstation en na gesprekken met mijn baas was het snel duidelijk dat dit niet te combineren was met de brandweer." Maar toen kwam voor Richarda in januari de kans om gastouder te worden. "Ik heb weer overlegd met mijn werkgever en zo hebben we achterwachten geregeld, die kunnen inspringen als ik weg zou moeten."

Foto: Omrop Fryslân

De man van Richarda, Jan Benedictus, heeft zich ook als vrijwilliger opgegeven. Hij is met zijn 52 jaar een van de oudsten van de groep. "Het kon nog maar net", vertelt Richarda. "De maximumleeftijd was eerst 50 jaar, maar dat hebben ze aangepast." Jan is installateur. Hij werkt overdag op verschillende plekken en heeft zich daarom voor de avonden en weekenden aangemeld."

De dochter van Richarda, Naömi van negentien jaar, heeft zich opgegeven voor overdag. Ze gaat nu nog naar school, maar is over een paar maanden klaar. Dan is het de bedoeling dat ze een kinderopvang met haar moeder opzet. "Op die manier kunnen we elkaar opvangen, als een van ons wordt opgeroepen. Dan kan de andere het overnemen."

Zoon Lucas werkt bij de Jumbo en kan alleen 's nachts en in het weekend. Het gezin bestaat uit nog een lid, maar de jongste dochter is met haar dertien jaar te jong. Ze wil wel graag meehelpen. "We praten er thuis wel vaak over, zodat we haar mensen in het proces."

Foto: Omrop Fryslân

18 plus

In Fryslân staan 1800 woningen waar de brandweer niet binnen 18 minuten ter plaatse kan zijn. Een derde daarvan (664) ligt in Oudega, Smallingerland. De andere plaatsen waar veel woningen lastig te bereiken zijn, zijn Earnewâld (124) en Uitwellingerga (113 woningen). "De voornaamste reden is dat veel mensen buiten de dorpen wonen. Voor Oudega hebben de omliggende wateren en kanalen veel invloed. "Dan duurt het gewoon langer voordat we er kunnen komen", zegt Jan Wobma, van de vrijwillige brandweer van Burgum. Samen met de brandweer van Drachten zijn zij verantwoordelijk voor Oudega.

"Ik heb me nooit onveilig gevoeld"

Richarda vindt het belangrijk om iets voor het dorp te doen. "We kennen elkaar hier allemaal. Als er bij iemand brand uitbreekt en de brandweer is te laat, dan grijpt dat je aan." Zelf woont Richarda middenin het dorp. Ze was op de hoogte dat haar woning in het '18 plus-gebied' staat. Als er bij haar brand uitbreekt, duurt het langer dan achttien minuten voor de brandweer er is. "Maar ik heb mij nooit onveilig gevoeld. De Veiligheidsregio heeft een woningcheck bij ons gedaan en wij zijn ook geïnformeerd over de situatie."

Ook op verhalen over de situaties die ze straks als brandweervrouw tegen kan komen reageert Richarda nuchter. "Ik weet van mezelf dat ik meteen in actie kom. Bij iets heftigs denk ik op het moment zelf dat het goed zal gaan. Voor mij zal de klap later pas komen, maar daarvoor hebben we speciale teams die je daarmee kunnen helpen."

Trefwoorden: 
brandweer Oudega kazerne
(Advertentie)
(Advertentie)