Microsoft Office in het Fries: niet meer bang voor fouten

05 mrt 2019 - 20:11

Iedereen in Fryslân moet in de Microsoft Office-programma's een Friese spellingscontrole kunnen gebruiken. Dat wil de provincie in samenwerking met Microsoft mogelijk maken. Dan gaat het over programma's zoals Word, Outlook, Excel en Powerpoint.

Microsoft Office yn it Frysk

"Als je in een van die programma's werkt, dan maak je wel eens een foutje", zei gedeputeerde Sietske Poepjes. "Nu krijg je alternatieven voor spelling in het Nederlands, maar wij willen dat er voortaan ook een alternatief komt voor Friese spelling."

290.000 woorden

De provincie werkt daarbij samen met de Fryske Akademy en Microsoft. "We maken een enorm bestand met daarin 290.000 Friese woorden. Die woorden worden in de programma's van Microsoft gezet, zodat mensen niet meer bang hoeven te zijn voor fouten wanneer ze het Fries in een professionele setting willen gebruiken. Het programma haalt die fouten er namelijk uit. Schrijf je 'internet' dan krijg je 'ynternet' als alternatief." De kosten bedragen zo'n 40.000 euro.

Wanneer de deadline is? "Uiterlijk deze zomer willen we dat mensen in het Provinciehuis en bij de Fryske Akademy het programma kunnen testen", vertelt Poepjes. "Dan kijken we of het technisch en taalkundig gezien werkt."

De bedoeling is dat het programma zo snel mogelijk daarna voor iedereen beschikbaar wordt gesteld. "Microsoft staat daar open voor", zegt Poepjes. "Ze zeggen: wij willen dat zoveel mogelijk van onze computerprogramma's door zoveel mogelijk mensen gebruikt kunnen worden op de manier die het dichtstbij ze staat. In ons geval is dat in het Fries. Hopelijk kan iedereen het dit jaar nog in gebruik nemen."

'Apple-legioen'

Dit gaat om de Microsoft-programma's, maar hoe zit het dan met de programma's van Apple? "We zijn met Microsoft begonnen, omdat zij er heel erg voor openstaan en omdat veel mensen het gebruiken", zegt Poepjes. "Maar het 'Apple-legioen' is niet veel kleiner, dus als je in deze tijd een taal levend wilt houden, dan moet Apple erachteraan."

Deputearre Poepjes fertelt wat der krekt komme moat

(Advertentie)
(Advertentie)