Friese werkgelegenheid groeit sneller dan landelijk gemiddelde

05 mrt 2019 - 19:30

De werkgelegenheid in Fryslân stijgt sneller dan het gemiddelde in Nederland. Het afgelopen jaar is het aantal banen in Fryslân met 2,6 procent toegenomen. Het gemiddelde in heel Nederland is 2,2 procent. "Fryslân staat voor het eerst in jaren in het linkerrijtje", zegt gedeputeerde Sander de Rouwe.

Vooral het zuidoosten van de provincie doet het goed: de regio's Drachten en Heerenveen. Ook Sneek en omgeving doen het goed. "De groei komt vooral door het innovatiecluster, de agrarische sector en de bouwbedrijven", zegt De Rouwe.

Gebieden in Fryslân die het minder doen, zijn Leeuwarden en Noordoost-Fryslân. "In Leeuwarden komt dat vooral door de financiële sector", legt De Rouwe uit. "We bieden de mensen omscholing aan, maar daar gaat tijd overheen."

Geld voor de regio

Noordoost-Fryslân krijgt van het rijk geld door de regiodeals. Het geld gaat naar Holwerd aan Zee, maar ook naar een economisch programma in de regio. "Onze oproep aan het rijk is om het geld op korte termijn te schenken", vertelt De Rouwe. "En onze oproep aan de regio is: ga ermee aan de slag. Onze mkb'ers hebben echt extra handen nodig, dus als we het geld aan de juiste projecten uitgeven, kan het onze economie nog meer helpen."

(advertinsje)
(advertinsje)