Fryslân herdenkt 'onze verlosser' Domela Nieuwenhuis in 100ste sterfjaar

05 mrt 2019 - 15:33

Honderd jaar geleden overleed Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919), de socialist die bij Friese arbeiders bekend stond als 'ús ferlosser.' Heel 2019 zijn er activiteiten waarmee Fryslân de politicus herdenkt: dinsdagavond trapt Tresoar af met een lezing.

Foto: Omrop Fryslân

Historicus Jan Willem Stutje is dinsdagavond de eerste die vertelt over de charismatische socialist. In 2012 publiceerde Stutje een biografie over Domela Nieuwenhuis. In de lezing vertelt Stutje over Domela en zijn invloed op de beginjaren van de socialistische beweging. Het is de eerste voordracht van drie lezingen die in Tresoar door de werkgroep Studium Generale Fryslân georganiseerd worden. Op 12 maart volgt Sabine Hiebsch en 19 maart Yme Kuiper en Bert Looper.

Hele jaar activiteiten

Met de lezingen in Tresoar houdt het niet op, want gedurende 2019 zijn er veel activiteiten om de Domela's betekenis voor Friesland te gedenken. In april is er een concert in de doopsgezinde kerk in Heerenveen en een lezing in It Damshûs. In mei en september zijn er een lezing in Leeuwarden en een boekpresentatie in Museum Opsterlân. November is Domela's sterfmaand, dan volgen er nog eens twee lezingen, een preek in Gorredijk en een speciale Domela Nieuwenhuis-dag bij Museum Heerenveen.

Alle activiteiten binnen het Domela Nieuwenhuis-jaar zijn te vinden op de website van het Domela Nieuwenhuis Fonds.

Domela Nieuwenhuis kwam ter wereld in Amsterdam, maar werkte vanaf 1870 als predikant in Harlingen. Hij leerde land- en veenarbeiders kennen en wond zich op over hun armoedige bestaan. Hij bekeerde zich tot het socialisme en werd voorman van de Sociaal-Democratische Bond. In 1888 was hij het eerste socialistische lid van de Tweede Kamer, nadat hij in het Friese kiesdistrict Schoterland werd gekozen. In Friesland kreeg hij de bijnaam 'Us ferlosser.' Met name in de Friese veengebieden hing zijn portret als eerbetoon aan de muren van vele veenarbeiders. In zijn latere leven trok Domela meer naar het anarchisme, op 18 november 1919 stierf hij in Hilversum.

(Advertentie)
(Advertentie)