Theun Wiersma: "Ik ben voor gelijke kansen voor iedereen"

05 mrt 2019 - 12:05

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor deze verkiezingen worden gestemd. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Dinsdag is Theun Wiersma, 50Plus-lijsttrekker aan de beurt .

Theunis Wiersma - Foto: 50PLUS

Naam: Theun Wiersma

Leeftijd: 60

Woonplaats: Drachten

Beroep: hoofd verenigingszaken en communicatie bij het Fryske Gea.

Hobby: zeilen, trekzak spelen en knutselen/iets met mijn handen maken

Partij: 50Plus

Lid sinds: 2013

Bekijk het partijprogramma van 50Plus

Zeggen we u of jij?

"Beide mag van mij."

Waarom ben je lijsttrekker geworden? Waar kun jij het verschil maken?

"Ouderen verdienen het dat iemand opkomt voor hun belangen. Naast AOW en pensioen zijn dat bijvoorbeeld goede en bereikbare zorg, betaalbaar wonen, werkgelegenheid en mobiliteit. Ik ben geboren en getogen in Fryslân en bekend met de problemen en thema's die er binnen de provincie Fryslân spelen."

"Ik voel mij enorm gemotiveerd om 50PLUS in de Provinicale Staten te vertegenwoordigen. Ik kan het verschil maken doordat ik een verbinder ben. Ik wil het samen doen, samen met ouderen, maar het liefst ook jongeren in onze provincie. Dat betekent mensen er bij betrekken, luisteren naar wat er leeft en daar wat mee doen."

Wie is je grote politieke voorbeeld? En waarom?

"Ik ben voor gelijke kansen voor iedereen en solidariteit staat bij mij hoog in het vaandel. Wim Kok is dan ook een voorbeeld voor mij. Hij was een echte sociaal-democraat en een man die dicht bij de gewone man/vrouw stond. Ik was vroeger ook altijd een stemmer op de Partij van de Arbeid, maar heb dat gaandeweg losgelaten.

Voor mijn gevoel kwam deze partij namelijk steeds minder op voor bepaalde lagen van de bevolking. Ik wil de aandacht weer meer gericht hebben op de mens in onze samenleving, wel bezien vanuit het blikveld van de senior, de ouderen."

Wat is het eerste dat gaat veranderen als jouw partij in het college komt?

"Zorgen dat er daadwerkeijlk aandacht komt voor de problematiek van senioren en ouderen in onze samenleving. In wijken en in dorpen. En daarom er voor zorgen dat er één gedeputeerde komt die ouderenbeleid specifiek in zijn/haar portefeuille heeft."

Ik wil er voor zorgen dat er daadwerkelijk aandacht komt voor de problematiek van senioren.

Theun Wiersma van 50Plus

Reageer op de stelling: De provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.

"Daar ben ik het niet mee eens. Omdat de landelijke overheid erg ver af staat van mensen worden en zijn er meer overheidstaken naar gemeenten overgeheveld. Maar er zijn ook zaken die de gemeentegrens overschrijden en niet landelijk opgepakt kunnen worden. Zeker in een typische plattelandsprovincie als Fryslân die ook te maken heeft met een snel veranderende samenleving."

"Daarom moeten de Staten zelf kunnen besluiten over zaken die de hele provincie aangaan, zoals ruimtelijke ordening, regionale economie, vervoer, energietransitie, onderwijs, gezondheidszorg, taal etc. Fryslân moet dus een zelfstandige bestuurlijke eenheid blijven, bij voorkeur met een gedeputeerde met ouderenbeleid in portefeuille."

Televisieprogramma's zoals Zondag met Lubach en De wereld draait door gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?

"Ik snap dat wel. Het is leedvermaak. Maar om die reden hebben we ook een behoorlijk deel uit ons budget bestemd om professionele filmpjes te maken. Met overigens een bureau uit Sneek met hele enthousiaste jonge mensen."

Wordt jouw partij en/of de campagne gesponsord of financieel gesteund door bedrijven? Zo ja, welke?

"Nee. We werken dan ook met een klein budget. Onze kracht zit in de motivatie en gedrevenheid van onze kandidaten en leden die vinden dat er iets voor de 50-plussers moet worden gedaan en dat ze eindelijk eens serieus moeten worden genomen. Dat betekent veel en zelf hard werken met maximale inzet. Maar dat hebben we er graag voor over."

Ik kan wakker worden gemaakt voor ambachtelijk bereide bitterkoekjesvla met daarop een dotje échte slagroom.

Theun Wiersma van 50Plus

Vertel eens iets over jezelf dat niemand weet?

"Dat zou dan iets moeten zijn dat zelfs mijn partner niet zou weten en dat is er gewoonweg niet. Ik ben daar blij mee, want binnen een relatie hoor je geen geheimen voor elkaar te hebben. Zo ben ik ook in mijn werk en wil ik ook binnen de politiek actief zijn: open, eerlijk, transparant en betrouwbaar."

Voor welk fries streekproduct mogen we je 's nachts wakker maken?

"Ambachtelijk bereide bitterkoekjesvla met daarop een dotje echte slagroom. Het is weliswaar niet een Fries streekproduct, maar bevat wel een belangrijk ingrediënt uit onze provincie, namelijk melk. En op de tweede plaats komt een lekker stukje oranjekoek. Niet uit de supermarkt, maar van de echte bakker en uiteraard ook dit met echte slagroom."

Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?

"Veel senioren en ouderen voelen zich in de steek gelaten en zoeken erkenning voor wat voor hun van belang is: wonen, werkgelegenheid, recht op zorg, goed openbaar vervoer; kortom een goede leefomgeving en veiligheid."

"En bovendien: een stem op 50PLUS hier is ook een stem op 50PLUS in Den Haag. Via de Provinciale Staten kiezen we ook de Eerste Kamer. Met een versterkt 50PLUS in Den Haag kunnen we allerlei onzalige plannen van dit kabinet rondom pensioen en AOW tegenhouden."

Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)