Nieuw beregeningsverbod Wetterskip Fryslân wordt waarschijnlijk veel plaatselijker

Voor Wetterskip Fryslân is de droogte van 2018 nog lang niet voorbij. Het waterschap kampt nog steeds met een neerslagtekort van zo'n 22 centimeter. Omdat ook het grondwaterpeil veel lager is dan anders, zal het waterschap bij nieuwe periodes van grote droogte opnieuw maatregelen moeten nemen, zegt dijkgraaf Paul van Erkelens.
noch
Maar het waterschap wil dat anders aanpakken als in de warme zomer van 2018. "We denken nu meer aan een plaatselijk beregeningsverbod in die gebieden waar het watertekort het grootst is", vertelt de dijkgraaf. "Als het water op is, zullen de mensen dat in dat gebied wel begrijpen." In Fryslân is met name de Zuidoosthoek gevoelig voor droogte.
De dijkgraaf wil nieuwe maatregelen heel precies afstemmen met de andere waterschappen, zodat je niet weer de situatie krijgt dat Friese boeren met de armen over elkaar zitten, terwijl Drentse boeren wel volop aan het sproeien zijn. "Dat is uitvoerig geëvalueerd en besproken. Dat gaat niet weer gebeuren", zegt Van Erkelens.
Luister naar dijkgraaf Paul van Erkelens
Boeresleat by Hallum © Omrop Fryslân
Tineke de Vries van boerenorganisatie LTO
Tineke de Vries van boerenorganisatie LTO deelt de zorgen van Wetterskip Fryslân. "Deze winter heeft het ook weinig geregend", zegt ze. Maar De Vries moet niet aan een nieuw beregeningsverbod denken. "Ik hoop dat dat het laatste is dat het Wetterskip bedenkt." Voor de lange termijn hoopt het waterschap dat boeren ook zelf maatregelen nemen om water te bewaren en zuiniger met water om te gaan. Die technieken zijn in ontwikkeling, maar kunnen alleen de problemen bij een nieuwe periode van droogte niet oplossen.
De Vries hoopt daarom dat 2019 klimatologisch een 'gewoon jaar' wordt, met ook in de lente en zomer geregeld een regenbui. "Een enigszins gewoon jaar is voor iedereen verreweg het beste." Van Erkelens hoopt dat ook, maar durft daar niet op te rekenen. De dijkgraaf is al 25 jaar in functie en heeft nog niet eerder zo'n lange periode van neerslagtekort meegemaakt. "Een natte winter hoort het tekort weer aan te vullen, maar dat is deze winter niet gebeurd."