Drukte op bouwplaats van het nieuwe Marijke Hiem

04 mrt 2019 - 09:01

Na de sloop van het oude verzorgingstehuis Marijke Hiem in Heerenveen wordt er op dit moment hard gewerkt aan de nieuwbouw van het zorgcentrum van zorggroep Meriant. Er komen negentig woonplekken voor mensen die veel zorg nodig hebben, zoals mensen met Alzheimer.

Drokte op bouplak fan it nije Marijke Hiem

Omdat deze mensen vaak langere tijd in Marijke Hiem verblijven, wordt geprobeerd om het gebouw een huiskamergevoel te geven, zodat mensen zich snel thuis voelen. Het nieuwe zorgcentrum bestaat straks uit tien woonblokken met hofjes en volop groen, zodat er meer mogelijkheden voor bewoners zijn om buiten te zitten. Er komen bovendien een kapper en fysiotherapeut in het gebouw.

"We hebben een wijkfunctie", vertelt Yvonne van der Hof, manager van Marijke Hiem. "Mensen uit de omgeving kunnen hier ook komen om te eten, naar de kapper te gaan of mee te doen aan activiteiten."

Bauke Deelstra bij Marijke Hiem

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Domotica

Er wordt stevig ingezet op domotica; technologie om bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten leven. "Denk aan een horloge om te zien waar een bewoner is", geeft Van der Hof als voorbeeld.

In het nieuwe gebouw komen tien woongroepen, met ieder negen slaapkamers en een huiskamer. De hofjes zijn geschakeld en brengen mensen naar diverse locaties, maar zonder dat de bewoners kunnen verdwalen. "Deze mensen hebben behoefte aan structuur. Daar proberen we voor te zorgen", vertelt Ronald van der Meer, adviseur bij het nieuwbouwproject.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Bauke Deelstra in gesprek met Ronald van der Meer

Vanwege de nieuwbouw is Marijke Hiem tijdelijk gesloten. De bewoners zijn ondergebracht in zorgcentrum Herema State in Heerenveen.

(Advertentie)
(Advertentie)