Heerenveen na zege op Willem II in linkerrijtje

SC Heerenveen heeft zondag in het eigen Abe Lenstra Stadion met 4-2 gewonnen van bekerfinalist Willem II. Daarmee geven de Friezen de overwinning op Fortuna van vorige week een goed vervolg. Het is de eerste thuisoverwinning voor Heerenveen sinds 1 december vorig jaar. Heerenveen staat nu negende.
Michel Vlap zette Heerenveen al na drie minuten op voorsprong. Spits Sam Lammers speelde zichzelf vrij aan de linkerkant; debutant Victor van den Bogert was geen partij. Lammers zette vanaf links voor op Vlap, die met veel gevoel de bal over Timon Wellenreuther wipte.
Een paar minuten later was het opnieuw raak. Na een mooie actie van Vlap aan de linkerkant wilde hij de bal terugleggen. Willem II-verdediger Van den Bogert raakte de bal met z'n arm en dus gaf Martin van den Kerkhof een strafschop. Sam Lammers verzilverde die en zette de ploeg van Jan Olde Riekerink op 2-0.
Het spel werd daarna een stuk slordiger. Na een halfuur spelen kregen de bezoekers hun eerste kans. Oud-Cambuurspeler Daniel Crowley krulde de bal net langs het doel van Warner Hahn.

VAR-goal

Twee minuten letter speelde Vlap zichzelf vrij van Pol Llonch en hij gaf de bal mee aan Lammers. Die nam aan en versloeg Wellenreuther opnieuw. De assistent-scheidsrechter stak z'n vlag omhoog voor buitenspel, maar nadat de videoscheidsrechter de beelden had bekeken, was duidelijk dat Lammers net geen buitenspel stond. De goal telde dus: 3-0 Heerenveen. Dat was ook de ruststand.
Willem II wisselde niet in de rust, maar kwam wel goed uit de kleedkamers. Spits Alexander Isak toucheerde een mislukt schot van Diego Palacios en scoorde daarmee bijna: de bal belandde op de paal.
Het was een waarschuwingsschot. De bezoekers werden steeds gevaarlijker. Hahn kon een van richting veranderd schot van Isak nog maar net stoppen met z'n voeten.
In die fase was voor Heerenveen alleen Dennis Johnsen eenmaal dicht bij een treffer. Palacios werkte het schot van de IJslander met z'n hoofd over het doel.

Willem II terug in de wedstrijd

Daarna kwam Willem II toch terug in de wedstrijd. Een aanval van Heerenveen liep dood en Willem II begon aan een counter over veel schijven. In eerste instantie zat Kik Pierie er nog tussen, maar daarna schoot hij de bal in de voeten van Damil Dankerlui. Die legde de bal terug op Isak en hij maakte de eerste goal voor de Tilburgers.
Vijf minuten later schoot Isak in het zijnet, maar direct daarna viel de aansluitingstreffer toch. Renato Tapia onderbrak een aanval van Heerenveen en zette Isak aan het werk. Die legde de bal breed op Vangelis Pavlidis en de Griek schoot de bal vanaf randje zestien raak.

Einde aan offensief

Willem II ging door met het offensief, maar daar kwam halverwege de tweede helft een einde aan. Thomas Meissner beging een overtreding op Lammers en kreeg een directe rode kaart. Dat kwam Heerenveen niet slecht uit, want met tien man was Willem II een stuk minder gevaarlijk.
Pas toen de wedstrijd al in de slotfase zat, werd het uit het niets toch bijna gelijk. Uit een voorzet van Tapia raakte Crowley de paal. Tapia probeerde het in blessuretijd zelf, maar Hahn bracht redding.
Nog later in blessuretijd besliste Ben Rienstra de wedstrijd: na goed werk van Lucas Woudenberg schoot hij de 4-2 binnen.

Linkerrijtje

Door twee overwinningen is Heerenveen inmiddels omhooggeschoten in de stand. De ploeg van Olde Riekerink staat nu negende met 30 punten uit 24 wedstrijden.
SC Heerenveen - Willem II 4-2 (3-0). 4. Michel Vlap 1-0, 10. Sam Lammers 2-0 (strafskop), 33. Sam Lammers 3-0, 54. Alexander Isak 3-1, 62. Vangelis Pavlidis 3-2, 90+4. Ben Rienstra 4-2
Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Hornkamp (89/Dresevic), Høegh, Pierie, Woudenberg; Kobayashi, Rienstra, Vlap; Van Bergen (84/Van Amersfoort), Lammers, Johnsen (69/Mihajlovic)