Opsterland heeft omgevingsvergunning Vermillion onterecht geweigerd

01 mrt 2019 - 22:15

De gemeente Opsterland heeft op verkeerde grond geen omgevingsvergunning afgegeven aan gaswinningsbedrijf Vermillion. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Groningen. De gemeente heeft een verkeerde procedure gevolgd en eigenlijk had de gemeente ook niet de bevoegdheid om dat te besluiten. Dat ligt bij het Ministerie van Economische Zaken. Het ministerie moet nu een nieuw besluit nemen, waarbij onder meer advies aan de gemeente Opsterland gevraagd moet worden.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Vermillion had de zaak aangespannen, omdat het door het niet verlenen van een omgevingsvergunning geen mijnbouwlocatie aan kan leggen. In de uitspraak van de rechter wordt de Stichting Tsjingas uit Nij Beets ook erkend als zogenoemde 'derde-belanghebbende'. De stichting vecht al twee jaar tegen de geplande gasboring bij Nij Beets.

Een enquête, waarin 95 procent van de bevolking 'nee' zei tegen deze boring en een lijst met 1.100 handtekeningen, overtuigden de gemeente dat er geen draagvlak voor de gaswinning is. Leden van de stichting hebben in december fel geprotesteerd bij de rechtbank in Groningen.

Steun

Daarbij kregen zij naast steun vanuit het hele land ook steun van de actiegroepen Laat Fryslân Niet Zakken, Milieudefensie en de Waddenvereniging.

Verkeerde procedure

In 2017 is er een wetswijziging geweest. Eerder had de gemeente de bevoegdheid tot het afgeven van zo'n vergunning, maar later is dit overgedragen aan het ministerie, dat zeg Anko Postma, wethouder van gemeente Opsterland. "In die zin hebben wij niets verkeerd gedaan, omdat het een overgangssituatie was en de bezwaren al liepen. Wij hebben steeds gezegd dat wij tegen gasboringen zijn, daar verandert niets aan."

Volgens Postma is bij de uitspraak van de rechtbank gezegd dat zij alleen naar de procedures kijken en niet naar de inhoud. Dat vindt Postma jammer. "Het moet feitelijk gaan om de inhoud: wij zijn tegengas boringen in gemeente Opsterland."

Het Ministerie van Economische Zaken zal een nieuw besluit nemen.

Wethouder Anko Postma van gemeente Opsterland

(Advertentie)
(Advertentie)