Merel Bosma op zoek naar overwinningen, een sponsor en plezier

01 mrt 2019 - 16:27

Merel Bosma won dit seizoen haar eerste marathonwedstrijd. Plezier heeft ze ook wel, maar op zoek naar een nieuwe sponsor is ze absoluut. In Enschede kwam ze solo over de finish. Bosma is 26 jaar, opgegroeid in Sneek en naast marathonschaatsster is ze ook studiebegeleider van autistische kinderen.

Zaterdag 9 februari was het dan eindelijk zo ver. Ze komt als eerste over de streep en ook nog eens solo: "Het was allemaal heel onrealistisch. Ik geloofde het gewoon niet. Het was ook zo mooi om eindelijk eens te winnen en dan ook nog solo. Ik was er vandoor en toen ik zag dat mijn teamgenoten Lisa (van der Geest, red.) en Iris (van der Stelt, red.) een rondje wachtten om mij op sleeptouw te nemen, dacht ik wel: wow, ze hebben er blijkbaar veel vertrouwen in. En toen zij mij ook al niet meer bij konden houden en ik de speaker hoorde dat het peloton ging afsprinten, toen vloog ik. Dat was zó mooi."

Na haar eerste overwinning kun je dus spreken van een doorbraak van de 26-jarige inwoonster van Heerenveen. "Ja, nou ja, op zich wel. Ik reed al wel vijf jaar lang op het hoogste niveau en was al eens tweede geworden op de Weissensee, maar winnen had ik inderdaad nog nooit gedaan."

En met de Weissensee en natuurijs is de stap naar de Elfstedentocht natuurlijk ook gauw gemaakt. "Denk je dat die nu nog gaat komen?" lacht Merel. Buiten is het op dat moment 17 graden. "Maar als-ie ooit komt, dan ben ik erbij. Ik had het eerst nooit zo op natuurijs. Ik had moeite met al die naden en spleten waar je in terechtkomt. Maar ik heb het inmiddels bovenaan mijn lijstje staan. Een overwinning op echt natuurijs zou geweldig zijn."

Sponsor stopt er mee

Merel rijdt voor MKbasics.nl, maar die sponsor houdt na tien jaar op. Daarom zijn de vrouwen op zoek naar een nieuwe sponsor. Merel heeft met haar team intussen een hechte band opgebouwd. "We zijn echt een vriendenploeg." Merel rijdt met Iris van der Stelt, Lisa van der Geest en Dieuwertje van Kalken. "Daarom hebben we de keuze gemaakt om hoe dan ook met z'n vieren door te gaan. Dat betekent dat een sponsor zich mag melden. Vier enthousiaste dames die geregeld wat winnen."

Kijk hier naar Merel haar oproep voor een nieuwe sponsor:

Studiebegeleider autistische kinderen

Merel woonde eerst twee jaar in Makkum en is daarna opgegroeid in Sneek. Nu woont ze in Heerenveen. Merel haar beroep is studiebegeleider op middelbare school OSG Sevenwolden in Heerenveen. "Ik begeleid acht studenten met autisme. Dit jaar is dat voor het eerst. Een heel mooi en dankbaar beroep. De leerlingen kunnen prima leren, maar hebben net even wat meer begeleiding nodig. Ik kan 's ochtends al zien hoe ze binnenkomen en daarnaar handelen. Het is goed dat daar specifieke begeleiding bij is."

Kijk hier naar Merel haar uitleg over haar vak:

In de 'Wedstriid fan de Wike' staat elke week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht geschonken aan de wedstrijd, die verkozen is tot 'Wedstriid fan de wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op omropfryslan.nl en yn de Omrop-app.

Zaterdag begint om 18.45 uur de marathonwedstrijd van de vrouwen. De mannen beginnen om 20.00 uur.

Trefwoorden: 
schaatsen marathon Merel Bosma
(advertinsje)
(advertinsje)