In hoger beroep lagere straf voor dodelijke steekpartij in Berltsum

De 58-jarige man die op 5 augustus 2017 in sociaal pension Welgelegen in Berltsum een medebewoner neerstak, is in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De gevangenisstraf is twee jaar lager dan de straf die de rechtbank in mei vorig jaar oplegde. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en tbs geëist.
© Postema Media
Het slachtoffer was in augustus 2017 bij de man aan de deur gekomen om te klagen over geluidsoverlast. De verdachte stak hem en een ander. De ander, die het overleefde, kreeg eens schadevergoeding van 6.120 euro.
Volgens de advocate van de veroordeelde drongen de mannen de kamer van de veroordeelde binnen, en vielen ze hem aan. Hij zou hebben gezien dat een van de mannen iets in z'n hand had en haalde daarom uit met een mes. Zelfverdediging, zei de advocate.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het gerechtshof heeft er bij het hoger beroep, meer dan de rechtbank en het Openbaar Ministerie, rekening mee gehouden dat de man minder toerekeningsvatbaar is. Volgens deskundigen leidt de man aan meerdere storingen, waaronder schizofrenie en een anti-sociale stoornis.
De deskundigen zeggen dat de man geen of weinig empathische vermogens heeft. Hij gaf bij de zitting aan dat hij zo snel mogelijk wil beginnen aan de tbs-behandeling. Dat kan, zei het hof: "Teneinde hem nog enig perspectief op resocialisatie in de maatschappij te bieden."
De man heeft eerder tbs gehad. Na een steekpartij in een bibliotheek in Deventer legde de rechter ook tbs met dwangverpleging op.