Gemeente Heerenveen positief over hotel arbeidsmigranten: "We hebben deze mensen nodig"

01 mrt 2019 - 17:59

Onrust in Heerenveen over de komst van een hotel voor arbeidsmigranten. Het bedrijf Rotteveel M4 uit Alkmaar wil een hotel neerzetten op het bedrijventerrein in het westen van Heerenveen. De eigenaar van Rotteveel is optimistisch, maar omwonenden verwachten onrust.

Inisjatyfnimmer hotel arbeidsmigranten It Hearrenfean optimistysk, omwenners net

Twee omwonenden die zich zorgen maken

Een informatiebijeenkomst van donderdag had zorgen bij omwonenden weg moeten halen, maar dat is niet gelukt. "Informatie was een groot woord", zegt een omwonende. "Er hingen wat tekeningen van hoe het er van binnen uit gaat zien. Maar wat boeit het mij nou waar die lui hun douche krijgen? Het gaat erom dat je weet wat de bedoeling is."

Volgens een andere man worden de kamertjes voor de migranten klein. Volgens initiatiefnemer Bert Rotteveel van het hotel is dat op andere plaatsen wel eens het geval: "Op plaatsen waar mensen voor overlast zorgen, zijn ze over het algemeen heel slecht gehuisvest: op kleine kamertjes met slecht daglicht. Daar word je niet blij van. Als Friezen zo zouden worden gehuisvest, gingen ze 's avonds ook op pad.

Gemeente is positief

De gemeente Heerenveen is positief over de komst van een arbeidsmigrantenhotel. Wethouder Jaap van Veen: "We hebben deze mensen nodig om onze economie draaiende te houden. Daar hoort dan ook onderdak bij."

Van Veen was echter niet te spreken over de informatiebijeenkomst. "Het was daar vies, de koffie lauw en je kon niet zien wie er was om informatie te geven." Hij twijfelt dan ook of Rotteveel wel de goede partij is voor de realisatie van zo'n hotel. "We moeten het daar in het college (fan B & W. red.) nog maar een keer goed over hebben."

Overlast beperkt

Tocht denkt Van Veen dat de locatie geschikt is en dat de mogelijk overlast wordt beperkt. "Juist omdat we zo'n hotel kunnen controleren. We kunnen daar gaan handhaven als het moet. Er komt een beheerdersechtpaar te zitten die ook zorg draagt voor integratie van de mensen in de buurt. Zij grijpen ook in bij overlast."

Op korte termijn wil de gemeente Heerenveen een informatiebijeenkomst organiseren voor omwonenden om tekst en uitleg te geven over de plannen die er zijn.

Het hotel, dat een plek moet bieden aan maximaal 120 arbeidsmigranten, zou in het oude gebouw van het Friesland College moeten aan de Jousterweg moeten komen, in de wijk Nijehaske. Het bestemmingsplan moet dan nog wel worden aangepast.

Tegenstanders van het hotel zijn een petitie begonnen.

Maar de situatie in Heerenveen is daar niet mee te vergelijken, zegt Rotteveel. "Onze opdrachtgever zoekt goede, kwalitatieve huisvesting en heeft ons daarom gevraagd. Als je een mooie kamer hebt, waar alles op en aan zit, die keurig is ingericht, met een goed bed, een tafel waaraan je goed kunt eten en een bank waarop je lekker kunt hangen, dan is er niets aan de hand."

Ze hebben 's avonds echt geen zin meer om op pad te gaan, mits ze een fatsoenlijke kamer hebben.

Bert Rotteveel

"Niet vergeten: die mensen komen hier het werk doen, waar veel Nederlanders helaas geen zin in hebben", zegt Rotteveel. "En die mensen werken heel hard: tien uur per dag, zes dagen per week. Die hebben 's avonds echt geen zin meer om op pad te gaan, mits ze een fatsoenlijke kamer hebben. Daarin verschilt een Pool niet van een Fries."

Toch nog zorgen

Feit is wel dat de informatiebijeenkomst de zorgen bij omwonenden niet weg kon nemen. Dat was wel de bedoeling. "We weten dat de eerste reactie van de buurt nooit applaus is", zegt Rotteveel. "Daarom nemen we meestal zelf het initiatief om de buurt te informeren, want we vinden het heel vervelend dat ze de aanvraag moeten lezen in gemeentelijke publicaties, terwijl ze niets horen. Daarom willen we direct met ze communiceren, vertellen wat de plannen zijn."

Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse werknemers voor banen die Nederlanders niet willen of kunnen oppakken. Enkele jaren terug waren er al zo'n 750.000 buitenlanders in Nederland aan de slag. Dat worden er waarschijnlijk meer, want de verwachting is dat de komende periode alleen al uit de Europese Unie jaarlijks ruim 50.000 extra mensen gaten moeten komen vullen die ontstaan door het Nederlandse personeelstekort.

(Advertentie)
(Advertentie)