VIDEO: IepenUP over het 'flomke'

27 feb 2019 - 22:55

'Flomke' wordt het Friese woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Meer dan 8.000 mannen en vrouwen brachten hiervoor hun stem uit op de website van Omrop Fryslân. Ze konden daarbij kiezen uit een 'shortlist' van de vijf meest ingestuurde woorden: slúfke, skelpke, pompebledsje en flomke. Dat laatste woord was met maar liefst 41 procent van de stemmen dus bij de meeste Friezen favoriet. Net voor het woord 'slúfke' dat 38.2 procent van de stemmen kreeg.

Besnijding Iepen Up

IepenUP Live, dat de prijsvraag in samenwerking met Omrop Fryslân had opgezet, stond woensdagavond volledig in het teken van de vagina. Volgens seksuologe en psychologe Ellen Laan wordt het vrouwelijke geslachtsdeel en het seksueel genot nog altijd gedomineerd door de mannelijke sekse. Vrouwen moeten daarom juist zelf het initiatief nemen. Door bijvoorbeeld nu eindelijk hun eigen lichaam te ontdekken en vooral te accepteren.

Ellen Laan noemde het absurd dat ook vandaag de dag nog steeds veel vrouwen geen idee hebben hoe hun eigen vagina eruit ziet. De seksuologe toonde haar daarnaast een groot tegenstander van cosmetische ingrepen, zoals de schaamlipcorrectie. Volgens haar is die ingreep niet alleen een lichamelijke schending, maar vooral een ernstige beperking van de seksuele genotsbeleving.

Besnijdenis

Istahil Abdulahi kan daarover meepraten. Bij deze vrouw werd als jong meisje in Somalië de clitoris volgens de bestaande tradities verwijderd. Istahil vertelde het overwegend vrouwelijke publiek hoe dit haar leven niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk vernield had.

Gelukkig had de vrouw in Fryslân door nieuwe vrienden haar kracht weer teruggevonden. "En ik kan zelfs weer genieten van seks. Dat had ik eerder niet voor mogelijk gehouden", zo vertrouwde zij een duidelijk emotioneel publiek toe.

Volgende week

Volgende week komt niemand minder dan de oud-Leeuwarder Christiaan Triebert naar IepenUP Live. Hij is de Sherlock van het internet, reist de hele wereld over en lost internationale politieke vraagstukken op. Zo was hij onder andere betrokken bij journalistieke onderzoeken naar MH17 en de vergiftiging van de Russische spion Sergej Skripal in Engeland.

Hij is lid van de kerngroep van Bellingcat. Een online journalistencollectief dat over de hele wereld actief is. Mensen die met Triebert in gesprek willen, hebben daar volgende week bij IepenUP Live nog een mogelijkheid voor. Daarna reist Triebert verder naar New York, waar hij een contract heeft getekend bij de New York Times.

IepenUP Live wordt elke woensdag uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:30. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20:00 uur te volgen via een livestream op de Facebooksites van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en Omrop-app.

Trefwoorden: 
IepenUP vagina flomke
(Advertentie)
(Advertentie)