Sherida Spitse wordt recordinternational: "Ze is de generaal in het veld"

27 feb 2019 - 16:27

Woensdagavond 27 februari 2019, 18.15 uur. Als de voetbal voor het eerst rolt in het zuid-Portugese Parchal, mag Sherida Spitse zichzelf recordinternational noemen van het Nederlands vrouwenvoetbalteam. De Sneker middenvelder speelt haar 157ste interland voor Oranje. Wat maakt haar zo bijzonder? We leggen het voor aan een aantal mensen dat dichtbij haar staat...

Hans en Ineke Spitse zijn de ouders van Sherida:

"Voetbal staat op nummer één bij haar, dat is altijd zo geweest. Het is haar leven. Al vanaf dat ze jong was. Ze heeft altijd bij de jongens gevoetbald. Ze deed nooit onder voor de jongens. Ze was zelfs aanvoerster in de B1."

"Ze voetbalt al zo lang bij het Nederlands elftal. In het begin vind je het prachtig en ben je trots, maar op een bepaald moment vind je het gewoon. Maar dat is het niet. Het is hartstikke mooi dat ze dat haalt. Het is wel heel bijzonder. Het is wel het grote Oranje, hè? Niet iedereen staat daarin. Welmooi dat je kin daarin speelt."

Op 16-jarige leeftijd debuteert Sherida Spitse in augustus 2006 voor het Nederlands elftal. Het zal de eerste wedstrijd zijn in een gigantische rij. Het hoogtepunt in Oranje bleefde Spitse in de zomer van 2017. Toen werden de Oranjevrouwen voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen. Als aanvoerster mocht de Sneker middenvelder de beker omhoog tillen.

De wedstrijd van woensdagavond tegen Spanje is een om de Algarve Cup. Dat is een toernooi in de voorbereiding op het wereldkampioenschap van aankomende zomer. Zodra het duel met de Spanjaarden om kwart voor zes van start gaat mag Spitse zich alleen recordinternational noemen. Die titel deelt ze nu nog met Annemieke Kiesel-Griffioen, die ook 156 interlands speelde.

Friezinnen Sherida Spitse (8) en Loes Geurts (23) by Oranje - Foto: Orange Pictures

Loes Geurts uit Hichtum is keepster bij de Nederlandse voetbalvrouwen:

"We spelen samen sinds 2006, toen Sherida bij het Nederlands elftal kwam. Toen ze voor het eerst binnenkwam, was ze heel druk. Nu is ze een stuk volwassener en rustiger geworden. Tegelijkertijd is ze wel heel eerlijk en direct. Ze zegt wat ze op haar hart heeft. Als er iets speelt in de groep wat gevoelig ligt, dan durft Sherida dat te benoemen. Dat kan soms heel direct zijn en bot overkomen, maar ze windt er geen doekjes om. Dat is wel fijn."

"Ik heb een goede band met haar. We komen niet bij mekaar op visite, maar we gaan heel goed met mekaar om. We komen beide uit Friesland en dat geeft een binding. Soms maken we grapjes in het Stadsfries en dat begrijpt dan niemand aan tafel, behalve Sisca (Folkertsma, uit Sloten, red.). We jennen elkaar ook wel eens. Sherida komt natuurlijk uit Sneek en ik uit Hichtum, vlakbij Bolsward. En Sneek en Bolsward is water en vuur."

Sarina Wiegman is bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen:

"Sherida zet echt de norm binnen ons team. Ze is de generaal in het veld, ze regelt het en zet het neer. Ik vind het heel mooi dat ze in de afgelopen twee jaar de volgende stap heeft gezet in haar ontwikkeling. Ze is beter en fitter geworden. Dat is super mooi."

"Ik denk dat ze nog steeds beter kan en daar is ze naar op zoek. Dat tekent haar wel. Ze is super gedreven. Het is ongelooflijk bijzonder wat ze nu bereikt. Dat zal ze haar hele leven in positieve zin blijven achtervolgen. Het is wel een prestatie hoor."

(advertinsje)
(advertinsje)