Niet langer confetti in confettikanon: "Het geeft overlast"

27 feb 2019 - 06:27

Het confettikanon van Sneek spuit geen confetti meer. Carnavalsvereniging De Oeletoeters heeft besloten niet langer papiersnippers te gebruiken, omdat het voor overlast zorgt. In plaats daarvan komt er voortaan schuim uit het kanon. Aanstaande zaterdag zal dat voor het eerst gebeuren, tijdens de 43e carnavalsoptocht van Sneek.

Der komt tenei skom út it konfettikanon - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Er wordt al jaren over het confettikanon gediscussieerd. Met name winkeliers in de binnenstad van Sneek klagen over de confetti die in de winkel belandt. Ook de gemeente is er niet blij mee. Het opruimen van de confetti kost elk jaar meer dan tienduizend euro en het lukt niet om echt álle confetti te verwijderen.

Konfettikanon Snits tenei sûnder konfetti

Het idee om op schuim over te stappen is afkomstig van voorzitter Gert Mengerink. Hij zat met de kwestie in zijn maag, nadat er op steeds meer plekken in het zuiden van het land een confetti verbod is gekomen. Hij is bang dat dat verbod in de toekomst ook in Sneek zal gelden en dus ging hij op zoek naar een alternatief. Dat is het schuimkanon.

De skom ferdwynt nei in heal oere wer - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Het grote voordeel van het schuim is dat het zichzelf volledig opruimt. We zijn nu aan het testdraaien, maar ik kan je verzekeren dat er over een half uur niets meer van te zien is," aldus Mengerink. En inderdaad: de schuim verdwijnt heel snel. "Bovendien is het volledig biologisch afbreekbaar, dus het is ook niet slecht voor het milieu."

Volgens Mengerink is het schuimkanon een definitieve oplossing voor het probleem dat het confettikanon dreigt te worden. "Ik denk niet dat er hier nog iemand over gaat klagen."

Luister naar de reportage

Trefwoorden: 
confettikanon
(Advertentie)
(Advertentie)