Provincie verlengt het beleid voor ganzenbestrijding tot 2023

26 feb 2019 - 23:23

De provincie wil het huidige beleid om de overlast van ganzen op het land te bestrijden nog doorzetten tot 2023. Een meerderheid van Provinciale Staten is het daarmee eens. De aanpak heeft in het winterseizoen van 2017 op 2018 voor 24 procent minder schade gezorgd. Dat is meer dan de jaarlijkse vijf tot tien procent die de provincie in het beleid heeft vastgesteld.

Foto: Henk Bootsma

Statenlid Douwe Hoogland

Door het huidige ganzenbeleid tot 2023 aan te houden, komt er rust in het lastige dossier van het bestrijden van het teveel aan ganzen, die de gewassen van boeren vernielen. Statenlid Douwe Hoogland van de PvdA had met fractie Schukking en de SP liever gezien dat de looptijd tot 2021 werd doorgezet, met een jaarlijkse evaluatie. Korter dan de provincie wil.

Hoogland wil meer informatie hebben dan alleen het feit dat er minder schade is, "Hoe zit het met het populatiebeheer, hoeveel ganzen worden er geschoten, dat soort dingen willen we weten." Hij betwijfelt of de schadereductie van 24 procent komt door het beleid van de provincie. Het kan ook zijn dat boeren door regeldruk en onvrede geen claims meer bij de provincie indienen, terwijl ze wel schade hebben opgelopen door ganzen.

Definitieve stemming

Woensdag is de definitieve stemming in Provinciale Staten, maar de meerheid van de partijen steunt gedeputeerde Johannes Kramer in zijn voorstel om op deze voet verder te gaan tot 2023. "Ik denk dat we goed moeten evalueren en als je dat wil doen, moet je dat over een redelijke periode kunnen doen, waarin de maatregelen goed tot hun recht komen."

Gedeputeerde Johannes Kramer

Trefwoorden: 
Johannes Kramer ganzenaanpak
(Advertentie)
(Advertentie)