Boekhandel Langweer na 22 jaar dicht

25 feb 2019 - 08:42

Nog zo'n twee maanden en dan sluit De Boekensteun in Langweer definitief de deuren. De antiquariate boekwinkel is een begrip in Langweer, maar na 22 jaar komt er een einde aan. Vanwege gezondheidsproblemen stopt eigenaar Jan Sibbel er mee. "Ik ga de klanten nog het meest missen."

"Hele dagen in de winkel staan red ik niet meer", zo zegt Sibbel. "En dus moet ik er wel mee ophouden. Als dat niet zo was, dan had ik graag nog een paar jaar doorgezet." Maar er zijn ook andere redenen om er mee te stoppen. Zo neemt de concurrentie via internet toe.

Geen plezier meer

Ook Sibbel heeft er sinds een paar jaar een internettak bij, maar dat spreekt hem eigenlijk totaal niet aan. "Ik begrijp dat er collega's zijn die überhaupt geen winkel meer hebben. Die staan 's ochtends op om te bekijken wat de bestellingen zijn, stoppen dat in een doos en sturen dat dan op. Daar beleef ik geen plezier aan."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Bij Sibbel draait alles om het contact met de klanten, zo zegt hij. En dat zal hij straks, als de winkel dicht gaat, dan ook het meeste missen. "Ik zeg altijd dat een boekenwinkel een winkel vol verhalen is. Niet alleen verhalen in de boeken, maar ook in de mensen die er komen. De klanten komen binnen vol met verhalen en ook ik zit vol verhalen."

Naar het goede doel

En met die verhalen zit het in de laatste dagen van de boekhandel in Langweer wel goed. Iedere dag komen er nog klanten over de vloer en gaan ze met dozen vol de deur weer uit. En dat moet ook wel, want Sibbel heeft nog enkele duizenden boeken voor de verkoop. "Maar wat ik niet meer verkoop, krijgt ook een mooie bestemming. Dat gaat naar het goede doel. Zo heb ik al een paar dozen vol kinderboeken naar Rotterdam gebracht."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De boekwinkel van Sibbel in Langweer is nog tot eind april open.

Trefwoorden: 
Langweer boekhandel
(advertinsje)
(advertinsje)