Brouwerij Dockum draait zonder horecavergunning

25 feb 2019 - 06:02

In de Dokkumer horecawereld wordt verbaasd gekeken naar de horecafunctie van de nieuwe Brouwerij Dockum aan de Hogedijken. Voor het brouwen van bier en de detailhandel heeft het bedrijf een vergunning, maar niet voor de horecafunctie van het bedrijf.

Brouwerij Dockum - Foto: Omrop Fryslân

De gemeente Noardeast-Fryslân bevestigt dat de brouwerij geen horecavergunning heeft. Wel voor een restaurant. Volgens het gemeentelijk beleid moet alle horeca geconcentreerd blijven in het centrum, binnen de bolwerken.

Jesse Oenema

De exploitant zal maandag overleggen met de gemeente Noardeast-Fryslân. Naar aanleiding van dat gesprek zullen burgemeester en wethouders besluiten hoe het verder moet met de brouwerij. Pas daarna willen zij reageren.

Brouwerij Dockum opende in september 2018 de deuren en het restaurant opende een paar maanden later, in december 2018. De gang van zaken valt op, helemaal bij Jesse Oenema. Hij had op dezelfde plaats zes jaar lang Adfunture Park Dokkum, maar dat bedrijf redde het niet. Hij is op dit moment actief in de Dokkumer horeca met een nieuwe zaak.

Jesse Oenema mocht op dezelfde plaats geen horeca hebben - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Oenema heeft destijds geen horecavergunning aangevraagd voor zijn klim- en speelpark, omdat de gemeente gelijk duidelijk maakte dat dat niet mogelijk was. Hij mocht alleen een kopje koffie of fris schenken met een tussendoortje.

Dat was niet de reden waarom zijn zaak failliet ging, maar het had het bedrijf wel geholpen als er horeca mogelijk was. Dat er nu in de praktijk zonder vergunning veel meer mogelijk is, verbaast hem: "In mijn ogen is het de mooiste en tegelijkertijd de grootste zuipkeet van Nederland."

(advertinsje)
(advertinsje)