Omrop TIP: Een oase van rust midden in de stad

24 feb 2019 - 10:16

In 2011 opende de Oergong, een huis van stilte. De Oergong is gevestigd in het voormalige kostershuis van de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden, op een van de drukste locaties van de stad: de Wirdumerdijk. Tussen de winkels in staat daar de kerk met daarnaast de Oergong.

Tjitske Hiemstra bij de ingang van de Oergong - Foto: Privéfoto

Predikante Tjitske Hiemstra heeft de Oergong opgericht en van haar hand is onlangs een boekje uitgekomen, met de titel 'Verlangen naar Bezinning en Bezieling'. In dit boekje blikt ze terug op het ontstaansproces van de Oergong, op wat er in die jaren is gegroeid en op haar eigen gegroeide spiritualiteit.

Dromen

Hiemstra kwam op het idee van een huis van stilte door twee dromen. In beide dromen kocht ze een huis. Toen ze anderen daarover vertelde en erbij zei aan welke straat het huis stond dat ze in haar dromen had gekocht, reageerde iemand met de opmerking dat er in Rotterdam een straat is met die naam. En dat in die straat een huis van stilte staat.

Het boek 'Verlangen naar Bezinning en Bezieling' - Foto: Omrop Fryslân

Het duurde nog elf jaar tot de predikante haar idee ook echt uitvoerde. "In die elf jaar heb ik zelf een spirituele groei doorgemaakt. Ik heb meditatiecursussen gedaan en ik ben dieper in mijzelf gekomen", zegt Hiemstra.

Borstkanker

De predikante had met het onlangs verschenen boekje in haar hand, graag lezingen willen verzorgen. Dat plan loopt in het honderd, doordat kortgeleden borstkanker bij haar is geconstateerd. "Ik heb een bijzonder oud en nieuw meegemaakt in Zwitserland en ik ben het jaar 2019 met vertrouwen ingegaan. Misschien verschijnt er na dit jaar wel een boekje van mij over 'bezinning en bezieling in het ziekenhuis'." Hiemstra krijgt momenteel chemo- en immunokuren en voelt zich goed.

Tjitske Hiemstra in de Oergong - Foto: Omrop Fryslân

Predikante Tjitske Hiemstra van de Oergong

Tjitske Hiemstra is sinds mei 2000 predikante van Doopsgezinde Gemeente in Leeuwarden. Ze vertelt over het huis van stilte Oergong en haar boekje 'Verlangen naar Bezinning en Bezieling' in het radioprogramma Buro de Vries.

(Advertentie)
(Advertentie)