Duinen worden weer stuivend gemaakt op Terschelling

23 feb 2019 - 12:16

Op Terschelling wordt momenteel hard gewerkt om de duinen weer stuivend te krijgen. Deze ingreep is nodig, omdat er te veel stikstof in de lucht zit. Daardoor krijgen sommige planten de overhand. Het laten grazen van vee wordt ook regelmatig gebruikt, om dat tegen te gaan.

Dunen stowend meitsje op Skylge

De bovenste laag met vooral helmgras wordt machinaal verwijderd, waarna het zand eronder zo wordt bewerkt dat het weer kan worden meegenomen door de wind. Dat is belangrijk omdat het hebben van het kalkrijke zand een voorwaarde is voor de flora die op de Waddeneilanden thuishoort.

Verslaggever Remco de Vries nam een kijkje bij de werkzaamheden in de duinen

Daar komen dan ook weer speciale insecten op af. Konijnen houden ook van zandverstuivingen en konijnenholen zijn weer goed voor de bergeend en de tapuit, die daar hun nesten in hebben. Zo houdt alles verband met elkaar.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

De aannemer die het probleem nu onder toezicht van Staatsbosbeheer grootschalig aanpakt, is actief op drie locaties: ter hoogte van paal vijf en zes, bij het Arjensduin en bij Formerum aan Zee. En het gebeurt niet alleen op Terschelling, ook op Schiermonnikoog is Natuurmonumenten ermee bezig.

(Advertentie)
(Advertentie)