150e geboortedag Freule Clara Jacoba: "Ze heeft veel invloed gehad in Wommels"

22 feb 2019 - 18:06

Het is de 150e geboortedag van Freule Clara Jacoba baronesse De Vos van Steenwijk. Ze is de oprichtster van de beroemde kaatspartij in Wommels. Oud-voorzitter Tinus van der Velde staat stil bij deze dag: "Ze heeft heel wat invloed gehad in Wommels."

Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

"Ze was meelevend en sociaal", vertelt Van der Velde over de freule. "In de tijd dat ze hier opereerde, begin 1900, was er veel armoede. Ze voelde zich aangetrokken tot de kaatssport, maar ze heeft ook meer tot stand gebracht. De woningbouw was redelijk armoedig. Ze heeft hier drie blokken van vier woninkjes laten neerzetten, in de buurt van het kaatsveld."

"He was een vrouw met een brede belangstelling. De toenmalige voorzitter hield haar ook altijd nog op de hoogte van de uitslagen, tot op hoge leeftijd." Uiteindelijk overleed de freule in 1960.

Tinus van der Velde over de freule

Foto: Omrop Fryslân

Nog ieder jaar krijgen de winnaars van de Freulepartij een beeldje van de villa van de freule als prijs. En de partij heeft nog steeds veel uitstraling, zegt Van der Velde. "Het wordt georganiseerd door veel mensen, allemaal vrijwilligers. En sinds een paar jaar is er een aparte stichting, los van de kaatsvereniging. Dat werkt heel goed."

Van der Velde, die begin deze eeuw zes jaar lang voorzitter was van de partij, heeft nog heel wat meegemaakt in die periode. "Vooral heel veel water. Eerst in 2001, toen Wommels won. We gingen door het dorp met muziek, maar toen kwam er een dikke onweersbui. De majorettes vlogen op de Van Sminialeane alle kanten op."

De kracht van het dorp

Een jaar later was de regenval nog heftiger. "Op de dag voor de Freule viel er eerst al dertig millimeter regen. En 's avonds nog een keer. Iedereen was in rep en roer: mensen kwamen met waterstofzuigers, we hebben in het veld geprikt. We konden de dag daarna kaatsen, maar die middag viel er opnieuw een bui. Opnieuw dertig millimeter. Toen hebben we het afgelast en zijn we een dag later verder gegaan, met de laatste acht parturen."

"Dan zie je de kracht van het dorp: de hele tribune was door de vrijwilligers op het voetbalveld weer in elkaar gezet. Dat blijft je bij. Dat hoort bij het historische gebeuren."

(advertinsje)
(advertinsje)