IJsfontein Dokkum eindelijk geopend

22 feb 2019 - 17:24

De laatste van de elf Friese fonteinen is vrijdag eindelijk geopend. De ijsfontein in Dokkum, van de Nederlandse kunstenaar Birthe Leemeijer, moet een verbeelding voorstellen van een ijsschots in de Waddenzee. Het is een koperen werk dat wordt bedekt met een ijslaag. Hij moet zowel in de winter als in de zomer ijs produceren.

Volgens Birthe Leemeijer moet het ook het verlangen naar een koude winter met ijs uitbeelden, die door klimaatverandering steeds minder vaak voorkomt. De ijsfontein is elke dag anders. "Het weer is van grote invloed. Door de wind kan de ijslaag er anders uitzien. Het is nu vochtig weer, waardoor er witte stukjes sneeuw op de fontein verschijnen."

De ijsfontein in Dokkum heeft vertraging opgelopen, omdat het een technisch ingewikkeld project is. Daarbij moet het produceren van het ijs energieneutraal gebeuren. Dat gebeurt met energie die opgewekt wordt door zo'n honderd zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

Hogere kosten

De ijsfontein is een stuk duurder uitgevallen. Hij kost in totaal zo'n 700.000 euro, de verwachting was 470.000 euro. Hij is dus maar liefst 230.000 euro duurder en is hiermee de duurste van alle fonteinen. De totale kosten van alle elf fonteinen zijn ook hoger: die vallen 500.000 euro hoger uit. Ongeveer de helft van deze extra kosten zijn dus voor rekening van de ijsfontein. De provincie laat weten dat de gemeenten met elkaar voor de extra kosten moeten opdraaien. De provincie is nog in overleg met de betrokken gemeenten hoe ze dit zullen verdelen.

Birthe Leemeijer

(advertinsje)
(advertinsje)