Ben Rienstra: "Je leert voetbal dan heel snel relativeren"

22 feb 2019 - 16:29

"Laat het duidelijk zijn, ik wil nog steeds alleen maar winnen", zegt Ben Rienstra. "Maar als je dit meemaakt, sta je wel even anders in het leven en in de voetbalwereld."

Portret 2 Ben Rienstra

Heerenveen-middenvelder Ben Rienstra vertelt over een jaar geleden, toen zijn zoon ineens op de Intensive Care lag. Hij speelt nu een dik halfjaar bij Heerenveen, moest even wennen aan het begin, maar is nu helemaal op zijn plek. Hij vertelt over zijn plek op het middenveld, de 15e plaats op de ranglijst en over zijn zoontje Raphaël.

Te pletter geschrokken

"Het was september vorig jaar, toen ik ons zoontje in bed zag liggen tijdens zijn middagslaapje. We schrokken ons te pletter en zijn meteen naar de huisarts gegaan. Ik zag wel aan zijn gezicht dat het mis was." Ben Rienstra is op dat moment speler van Willem II en woont in Brabant. "We zijn doorgereden naar het ziekenhuis en daar gingen alle alarmbellen af. Ze hadden zo'n bloedwaarde in zestig jaar nog nooit meegemaakt."

Ze hadden op dat moment geen idee wat er met Raphaël aan de hand is. Hij ligt tien dagen in het ziekenhuis en het duurt lang voordat ze weten wat hij precies heeft. "Ze noemden leukemie en andere mogelijkheden. Daar werd je allemaal niet vrolijk van. Ze hebben zelfs oproepen gedaan op tv, omdat ze niet wisten wat het was." Uiteindelijk kwam het allemaal goed. "Het bleek een zeldzame auto-immuunziekte te zijn. Hij heeft een bloedtransfusie gekregen en zijn lichaam heeft zich zelf hersteld. Daar waren we natuurlijk ontzettend blij mee. Afgelopen september zijn we weer in het ziekenhuis in Nijmegen geweest en is het dossier gesloten."

"Je gaat toch anders denken"

Door deze ervaring staat Rienstra wel wat anders in het leven. "Het klinkt misschien allemaal wat overdreven, maar je gaat toch anders denken. Laat het duidelijk zijn: ik wil altijd winnen. Nog steeds. En voetbal heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld en dat doet het nog steeds. Maar je gaat wel anders naar bijvoorbeeld een wedstrijd kijken. Daar waar ik normaal een week ziek was van een nederlaag, heb ik dat nu minder. Het belangrijkste in mijn leven zit hier thuis."

Ben Rienstra en Judith hebben intussen ook dochter gekregen: Estelle. Ze is bijna een jaar oud. Toen ze vorig jaar werd geboren, zat Rienstra 's nachts in het ziekenhuis. Hij twijfelde even, maar reisde naar Kerkrade voor de belangrijke degradatiewedstrijd tegen Roda JC. Zijn ploeg, Willem II, won en hij scoorde de enige goal.

Ben Rienstra1

Het was in het begin wel even wennen bij Heerenveen, zegt Rienstra. "Dat kwam ook doordat de verwachtingen anders waren. Ik werd toch meer voor de aanvallende intenties gehaald, maar speelde verdedigender." Door de blessure van Stijn Schaars speelde Rienstra vaak controlerend. Bij Willem II speelde hij echt op de '10' als aanvallende middenvelder, nu speelt Michel Vlap daar en Rienstra op '8'.

"Ik denk ook dat dat mijn plek is. Maar ik moet niet te controlerend spelen. Ik ben wel een echte box-to-box-speler. Al vind ik dat dat nog wel wat beter mag. Ik wil vaker in de zestien van de tegenstander terecht komen."

Cijfers

Rienstra scoorde voor Willem II tien keer in dertig wedstrijden. Bij Heerenveen speelde hij 18 keer in de basis en scoorde hij twee keer. En één keer in de beker. "Publiek kijkt toch naar die cijfers. Dus ik wil wel wat meer scoren. Maar op het begin na ben ik wel tevreden met hoe het nu gaat."

Ben Rienstra2

Geen degradatiezorgen

"Ik moet zeggen dat ik daar helemaal nog niet naar kijk." Heerenveen staat op dit moment 15e, met evenveel punten als nummer 16 Emmen en dus een plaats in de nacompetitie. "Ik weet dat we nog twaalf wedstrijden te gaan hebben. Vooral tegen ploegen die in het rechter rijtje staan. We weten dat we de kwaliteit hebben om van die ploegen te winnen. Bovendien, als je had gewonnen tegen PSV, dan stonden we nu tiende. Het staat zo dicht bij elkaar."

Rienstra gaat meer uit van het positieve. "Ik ben wel een positief mens. We kunnen ook gewoon nog Europees voetbal halen. En ja, ik weet dat we ook kunnen degraderen. Maar ik geloof dat we genoeg kwaliteit hebben om ervoor te zorgen dat het zo ver niet komt."

Daarbij lijkt het er nu echt op dat het middenveld met Schaars, Rienstra en Vlap echt goed staat. "We speelden tegen Vitesse en PSV echt goed. WE hadden ook wel wat meer verdiend dan twee puntjes. We spelen ook zo veel gelijk."

Ben Rienstra3

Fortuna Sittard - Heerenveen is deze week de Wedstriid fan de Wike. In de 'Wedstriid fan de Wike' staat iedere week op Omrop Fryslân radio, telefyzje en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht besteed aan de wedstrijd die verkozen is tot wedstrijd van de week.

Fortuna Sittard - Heerenveen is zaterdag live te volgen op de radio. Via 92.2 FM of via deze website of app.

(Advertentie)
(Advertentie)