Letitia de Jong over het WK Sprint: "Top tien zou heel mooi zijn"

22 feb 2019 - 15:42

In Thialf staat dit weekend het WK Sprint op het programma. De Friese ogen zijn gericht op Letitia de Jong. De 25-jarige sprintster uit Feanwâlden is de enige Friese deelnemer aan het wereldkampioenschap. Vorig jaar maakte zij haar debuut op het WK met een achtste plaats in het eindklassement.

Reportage training Letitia de Jong

Het is net negen uur geweest wanneer verschillende deelnemers aan het WK sprint het ijs van Thialf op komen. De laatste training voor het WK verloopt rustig. Zo nu en dan een rondje op tempo, maar de meeste tijd is het uitrijden voor de heren en dames. Ook Team IKO is aanwezig. Letitia de Jong, die opvalt omdat ze als enige een oranje pak draagt, heeft zo nu en dan overleg met trainer Erwin ten Hove.

"Het gevoel is goed"

"Het zijn altijd rustige trainingen zo voor het WK. Maar het gevoel is goed", zegt De Jong na de training. "Het is vooral technisch nog wat kleine dingen aanscherpen." Het mag duidelijk zijn, Letitia de Jong kan niet wachten tot het WK zaterdag begint. Ook haar trainer heeft dat gezien: "Ze staat er prima voor. Ze heeft de hele week goed kunnen trainen en ik denk dat ze een prima toernooi kan gaan rijden dit weekend."

Waar wil Letitia eindigen?

Het is een klassieke vraag. Wat zijn de verwachtingen voor dit WK? De jong weet niet goed hoe ze antwoord moet geven: "Ik wil gewoon vier goede afstanden rijden. Als het gevoel dan goed is, volgen de tijd en de klassering vanzelf wel. Een plek in de top tien van het eindklassement zou dan heel mooi zijn."

Ten Hove is iets stelliger dan zijn pupil: "Je bent tevreden als je sporter het beste uit zichzelf haalt. Als je dat in dit geval gaat vertalen naar een uitslag, dan denk ik dat we heel tevreden mogen zijn met een plek bij de eerste acht van het eindklassement."

Wat brengt de toekomst?

Volgens haar trainer zit De Jong nog niet aan haar top: "Ze heeft zich dit jaar al enorm verbeterd op de 500 en de 1000 meter. En we denken dat ze nóg een stap kan maken."

In de toekomst ziet Ten Hove dan ook dat De Jong een rol kan spelen voor het klassement. "Als haar basisniveau omhoog gaat, ga je uitschieters krijgen waarmee je internationaal voor het podium mee gaat doen."

Kwoot Erwin ten Hove oer takomst

Twee weken geleden werd Letitia in het Duitse Inzell nog wereldkampioen op de teamsprint, samen met Jutta Leerdam en Janine Smit. "Die ervaring was geweldig", zegt De Jong, "maar meer ook niet. Dat neemt je verder niet mee naar dit toernooi of zo. Dat is geweest."

Het WK sprint wordt zaterdag 23 en zondag 24 februari gehouden op Thialf. Op beide dagen staat er een 500 meter en een 1000 meter op het programma. Voor Nederland komen bij de dames Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling in actie. Bij de heren komen Kjeld Nuis, Kai Verbij en Hein Otterspeer in actie.

Op de finaledag is verslaggever Andor Faber op Omrop Fryslân radio te horen met verslag van de ontknoping van het wereldkampioenschap.

(Advertentie)
(Advertentie)