Vooruitkijken op opening voorstelling 'Geschenk uit de hemel'

21 feb 2019 - 20:48

Zijn hele leven lang is schilder Gosse Koopmans vergeleken met zijn beroemde vader Klaas Koopmans. Hij zou op hem lijken en het talent van hem gekregen hebben, maar dat ziet hij zelf anders. "Het was mijn moeder die mij gevormd heeft. Zonder haar was ik een hele andere man geworden," vertelt hij. Daarom staat niet alleen zijn vader, maar ook zijn moeder centraal in zijn stukje van de voorstelling 'Geschenk uit de hemel' in het Jopie Huisman museum. Dit weekend is de opening.

Mijn vader was niet makkelijk

Gosse groeide op in een huishouding met 8 kinderen. "Ik had een ziek zusje en er is een drieling geboren. Dat was uitzonderlijk voor die tijd. Daardoor kregen zij altijd veel aandacht en schoot dat er bij mij wel eens in." Ook het contact met zijn vader was niet makkelijk. "Mijn vader was niet makkelijk te benaderen. Het was een dominante man, wij moesten ons afstemmen op hem om contact te krijgen."

Het enige waardoor hij wel een klik voelde met zijn vader waren kunst en schilderijen. "Wij zijn veel op pad geweest en dat was echt onze manier om contact te hebben. Wij konden dan naar dingen kijken en praten over de kleuren en hoe het tot stand gekomen was. Neem nu eens de stoel in het schilderij. Wij hebben er tijden over gepraat. Over wat voor kleur het was, waar die kleur vandaan kwam en hoe het gemaakt is."

"Als mijn vader dan weer met zijn hoofd in de war was, dan was mijn moeder als een kurk waar mijn vader op kon drijven. Mem hield iedereen bij elkaar."

Gosse Koopman

De kurk waar mijn vader op kon drijven

Zijn band met zijn moeder Hinke was heel anders: "Als mensen weten dat ik de zoon van Klaas Koopmans ben, dan zeggen ze hoe wij beide het talent hebben voor schilderen, maar zonder mijn moeder was ik een heel andere man geweest. Ik lijk veel meer op haar. Ze was een echte doorzetter. Al viel er een bom naast haar neer, ze ging door." In zijn jeugd was zijn moeder dan ook degene waar het gezin altijd op kon bouwen. "Als mijn vader dan weer met zijn hoofd in de war was, dan was mijn moeder als een kurk waar mijn vader op kon drijven. Mem hield iedereen bij elkaar."

Wie was Klaas Koopmans? Bekijk hier de documentaire

Natasja Bennink, Gerrit Breteler, Siert Dallinga, Douwe Elias, Hendrik Elings, Gosse Koopmans, Pieter Pander en Sjoerd de Vries, de ouders van deze 9 kunstenaars nemen een plek in van de nieuwe tentoonstelling van het Jopie Huisman Museum. 'Als je zulke ouders hebt, dan is dat een geschenk uit de hemel', zei beroemde schilder Jopie Huisman over zijn ouders.

Zo kwam directeur van het museum Peter Miedema bij het idee voor de voorstelling. Jopie schilderde zijn ouders meerdere keren. In een van zijn bekendste schilderijen van zijn vader was van net nadat zijn moeder gestorven was. Het beeld van een man dat alles verloren had. Jopie zei hierover: "Ik heb nog nooit van mijn leven, van welke schilder dan ook, een schilderij gezien van een vader van een schilder, dat mooier is dan wat ik hier gemaakt heb."

Foto: Jopie huisman museum

De tentoonstelling 'Geschenk uit de hemel' word geopend op zondag 23 februari om 13.30 in het Jopie Huisman Museum.

(advertinsje)