Friese cameraman Thomas Overal mag filmen bij de paus: "Het was net een popconcert"

21 feb 2019 - 20:15

De Friese cameraman Thomas Overal is woensdag op audiëntie bij de paus geweest voor een documentaire. Overal woont sinds een paar jaar in Italië, maar werkt alle jaren in de zomer ook voor Omrop Fryslân bij het skûtsjesilen.

Foto: ANP

Cameraman Thomas Overal

"Een paar dagen van tevoren werd ik gebeld of ik mee wilde om naar het Vaticaan te gaan voor een documentaire," vertelt Overal. "Een Amerikaanse kunstenares wilde graag een schilderij aanbieden aan paus Fransiscus. Ik zei: dat moet altijd zijn."

Het is niet zo makkelijk om het Vaticaan binnen te komen, al helemaal niet met een camera. "Gelukkig hadden zij alles geregeld, dus wij gingen mooi achter hun aan. Er zijn nog tienduizend mensen die zo'n audiëntie bijwonen. Het is net een popconcert, niet te geloven."

Foto: Omrop Fryslân

Bij een audiëntie gaat de paus bij de mensen langs om ze te zegenen, maar Overal heeft geen hand gekregen van de paus. "Nee, ik moest daar filmen. Op het moment dat hij bij ons in de buurt was, moesten we alert zijn dat hij het schilderij bekeek en dat dat allemaal goed kwam. En dat is gelukt."

In twintig seconden was het moment suprême echter alweer voorbij en het is wel spannend voor een cameraman om dat niet te missen. "Ja, vreselijk. Dan zal je net zien dat je batterij bijna leeg is, als het zover is, want je moet eerst drie uren wachten op het moment. Je moet altijd een beetje klaar zijn, want je weet nooit wanneer het gebeurt. Maar het ging allemaal goed, gelukkig wel."

(advertinsje)