Oortwolkfontein Franeker mogelijk niet meer permanent aan om kerk te sparen

21 feb 2019 - 20:03

De gemeente Waadhoeke overweegt om de Oortwolkfontein in de binnenstad van Franeker de komende lente en zomer niet meer permanent te laten sproeien, om zo mogelijke schade aan de gevel van de monumentale Martinikerk te voorkomen. Dat zegt wethouder Caroline de Pee van gemeente Waadhoeke.

De Oortwolkfontein heeft op dit moment nog winterstop, maar gaat op 23 maart weer aan en dat betekent dat de kloostermoppen van de 15e-eeuwse kerk weer nat worden. Kerkvoogdij en de gemeente Waadhoeke hebben afgesproken dat ze de mogelijke effecten van de fontein op de muren en ramen van de kerk heel scherp in de gaten zullen houden.

Sommige Franeker denken dat de fontein te dicht bij de monumentale kerk staat - Foto: Omrop Fryslân

Het water zal de komende lente en zomer in ieder geval goed onthard worden om mogelijke schade te voorkomen. Maar wethouder De Pee sluit ook niet uit dat het nodig zal zijn om het bovenste deel van de fontein - de wolk - niet meer permanent te laten functioneren. "Als je dat niet permanent doet, maar elk kwartier, net zoals het carillon, dan wordt het meer een belevenis", zegt de wethouder.

De Oortwolkfontein heeft nu nog 'winterstop' - Foto: Omrop Fryslân

Gemeenteraadslid Joke Osinga (VVD) van de gemeente Waadhoeke had liever gezien dat de fontein een andere plek gekregen had, bijvoorbeeld aan de Turfkade. "Dan heb je water bij water, dan heb je minder schade." De gemeente Waadhoeke is volgens 'kritische burger' Hiltsje Geertsma vooraf goed gewaarschuwd voor het risico van de fontein vlakbij de ingang van de kerk. "Er is nu al aanslag op de muren en de ramen. Kloostermoppen zijn poreus, die nemen water op en worden niet meer droog."

Hiltsje Geertsma en Joke Osinga (VVD)

Fontein wordt niet verplaatst

Wethouder De Pee is bekend met deze kritiek, maar kan haar niet veel voorstellen bij het mogelijk verplaatsen van de fontein. "Juist op deze locatie komt de fontein prachtig tot z'n recht. Het voegt echt wat toe aan de binnenstad. De kerk staat er al heel lang, in weer en wind, die komt echt niet meteen in de problemen door een nieuwe fontein." Maar, om schade aan het monument te voorkomen zullen Waadhoeke en de kerkvoogdij het effect van water en wolk op de gevel heel kritisch controleren, zo is afgesproken.

Wethouder Caroline de Pee van gemeente Waadhoeke

(advertinsje)
(advertinsje)