Natuurreisgids voor het hele Waddengebied

21 feb 2019 - 16:34

Er is al veel geschreven over het Wad en dat is ook niet zo vreemd. In 2017 is het gebied verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Bij die prijs hoorde ook een echte natuurreisgids en die is donderdag gepresenteerd. Het is een zogenoemde 'crossbill guide' van de Nederlands-Europese stichting met dezelfde naam.

Het doel is het vergroten van de betrokkenheid bij natuurbescherming. Volgens schrijver en ecoloog Dirk Hilbers was er nog niet zo'n soort natuurgids voor het hele Wad, waarbij kennis over de natuur van het Wad heel praktisch gekoppeld wordt aan plaatsen waar je al wandelend en fietsen de natuur het beste kunt beleven.

It Waad by Flylân. - Foto: Remco de Vries

Er staan 28 routes in de gids en deze zijn niet alleen op de eilanden. Ook de Waddenkust voor het vaste land van Fryslân en Groningen krijgt aandacht. De routes zijn allemaal door de stichting Crossbill Guides uitgezet, in overleg met de natuurbeheerders. Die weten vanzelfsprekend de mooie plekken goed te vinden, maar weten ook waar de natuur te kwetsbaar is om er veel mensen toe te laten.

Voor de lancering van de gids werd een excursie op het Noarderleech georganiseerd. - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Op sommige plekken wordt de lezer ook gevraagd om bijvoorbeeld geen hond mee te nemen. Cross Bill Guides is een zogenoemde 'non-profit' organisatie die natuurreisgidsen maakt voor een groot aantal bijzondere natuurgebieden in Europa. Het is de tweede gids over een Nederlands natuurgebied.

(advertinsje)