Bergsma en Ketellapper-Zielman grijpen naast winst Grand Prix in Zweden

21 feb 2019 - 15:02

Het is de Friese marathonschaatsers niet gelukt om de vierde buitenlandse Grand Prix te winnen. In het Zweedse Lulea won Gary Hekman bij de heren, Jorrit Bergsma werd tweede en Crispijn Ariëns derde. Bij de dames won Irene Schouten voor Carla Ketellapper-Zielman en Carien Kleibeuker.

De heren reden donderdag 100 kilometer en de dames 80. De omstandigheden waren zwaar: de temperatuur in Lulea is zo'n tien graden onder nul. Bij de heren eindigde de wedstrijd in een eindsprint waarin Hekman te snel was voor Bergsma en Ariëns. Die laatste, inwoner van Wolvega, voert het klassement aan.

Bij de dames moest een groepje van drie uitmaken wie de overwinning zou pakken. Uiteindelijk was Schouten het snelst. Ketellapper-Zielman en Kleibeuker eindigden als tweede en derde. Daardoor blijft Ketellapper-Zielman wel bovenaan staan in het klassement. Manon Kamminga werd vijfde en staat nog altijd tweede in het klassement.

Op het Zweedse ijs in Lulea rijden de marathonschaatsers in totaal drie Grand Prix wedstrijden. Dit is onderdeel van in totaal zes Grand Prixs in het buitenland. De eerste drie waren op de Weissensee in Oostenrijk en de laatste drie in Lulea in Zweden. Zaterdag is de vijfde en zondag de zesde. Dan wordt duidelijk wie bij de dames en bij de heren het klassement van de buitenlandse Grand Prixs wint.

(advertinsje)