Patyna test VR-brillen in de ouderenzorg

21 feb 2019 - 12:47

Zorginstelling Patyna onderzoekt wat techniek kan betekenen voor de ouderenzorg. Op dit moment test de instelling Virtual Reality. Zo kunnen ouderen met een VR-bril op vanuit hun stoel op reis gaan als ze daar fysiek niet meer toe in staat zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nog eens naar de plek waar ze vroeger woonden of virtueel toch de reis maken die ze altijd al wilden maken. Dat is belangrijk voor hun welzijn.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

David de Jong van Patyna is op dit moment in Japan op een beurs oven ouderenzorg. In Japan moet in 2020 80 procent van de zorg zijn gerobotiseerd. Er is een groot tekort aan zorgverleners in het land en op deze manier kan er toch goede zorg worden geboden. Een voorbeeld voor Nederland denkt De Jong.

Hoe kan de VR-bril helpen in de ouderenzorg? "Als je wat ouder en minder mobiel bent, zijn er dingen die je nog wel graag wil doen. Zo was er bijvoorbeeld een oudere vrouw die de bril opzette. Zij ging de bergen in en toen werd ze helemaal emotioneel. Het was net als toen ze in de jaren 20 in Zwitserland woonde", vertelt De Jong.

David de Jong aan het woord

Een andere vrouw die hoorde van het VR-project had nog graag eens naar Afrika willen gaan. Toen de vrouw de bril op had gehad, had ze echt het gevoel dat ze in Afrika was geweest. De nacht daarop overleed de vrouw. "Dat zijn hele mooie verhalen. VR is heel nieuw en wordt voornamelijk gemaakt voor jonge gamers. Wij zijn vooral op zoek naar wat oudere mensen mooi vinden om te zien."

Toch heeft het gevoelsmatig ook wat armoedigs, want er gaat niks boven menselijk contact. "Het mooie aan robots is dat ze taken overnemen, waardoor er meer aandacht komt voor de mensen. Robots vervangen het contact niet, ze zijn er meer ter ondersteuning."

(advertinsje)