Wethouders teleurgesteld over val college: "Ik had graag de termijn afgemaakt"

21 feb 2019 - 11:02

Het college van CDA, VVD en FNP in de gemeente De Fryske Marren is gevallen. Een motie van wantrouwen van het CDA en de VVD tegen de beide FNP-wethouders Durk Durksz en Durk Stoker is aangenomen. D66, PvdA en GroenLinks steunden de motie. Beide wethouders moeten het veld ruimen, omdat de fractie van het CDA en VVD een vertrouwensbreuk hebben met de fractie van de FNP, nadat die tegen zandwinning in het IJsselmeer heeft gestemd.

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

"Het is niet zo dat ik hier helemaal verslagen sta. De wereld draait door. Er zijn nieuwe uitdagingen. Maar het is toch jammer. Je wordt niet wethouder om na 2,5 maand nieuw werk te zoeken", zegt wethouder Durk Stoker. "Ik begrijp het proces wel, maar er hadden ook andere afslagen genomen kunnen worden, maar dat wilde men niet."

Personificatie van de partij

Stoker en Durksz zijn FNP-wethouders en worden toch gezien als een personificatie van die partij in het college. Daarom zouden ze weg moeten. "Dat vind ik een bijzondere kijk op de zaak. Want er zijn natuurlijk ook colleges met mensen van buiten, die helemaal geen binding hebben met een politieke partij. Dus het is niet per definitie zo dat collegeleden een zware lijn hebben met de coalitie", legt Stoker uit.

"Dat je weg moet, is een feit. Ik kan niet beoordelen hoe groot het vertrouwen is. Maar daarna moet je met elkaar om tafel gaan zitten om te bespreken hoe het bestuur van de gemeente gewoon kan doorlopen en we ondertussen wel naar een nieuw college kunnen toewerken. Dat is nu gebeurd bij maar drie van de vijf wethouders. Dat is toch een verzwakking van het openbaar bestuur."

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

De vertrouwensbreuk was voor fractievoorzitter Jan Volbeda van de FNP al duidelijk. Dat het CDA en de VVD wilden dat de FNP haar wethouders terugtrok, vindt Volbeda niet terecht. "Voornamelijk dat onze wethouders niet verkeerd zijn geweest. Ze hebben goed werk geleverd. Dat is zuur."

Had de partij de eer niet aan zichzelf moeten houden? "De wethouders zijn door de raad benoemd. Dat moet de raad ook zeggen: het functioneert niet goed. Wij hebben echt gevraagd om een uitspraak van de raad. De raad heeft gesproken en de uitspraak is helder", legt Volbeda uit. "Ik heb er geen spijt van. Ik had het niet verwacht, maar we gaan aan het werk in de nieuwe situatie."

FNP-wethouder Durk Durksz en CDA-fractievoorzitter Jan van Zanden

CDA-fractievoorzitter Jan van Zander had het liever anders gezien. "Wij hadden ons er wel op voorbereid, maar we hadden altijd nog hoop dat de wethouders zouden zeggen: dit willen we niet. Wij hebben de FNP twee keer gevraagd om hun wethouders terug te trekken uit het college. Daar is geen gehoor aan gegeven. Dan moet er wel een motie worden ingediend", zegt Van Zanden.

Oud-wethouder van Dantumadiel Roelof Bos wordt de verkenner in de gemeente De Fryske Marren.

(advertinsje)
(advertinsje)