Media kunnen ook maatschappelijk wat voor de mensen betekenen

20 feb 2019 - 23:17

De omroepen in Nederland moeten niet worden beperkt om het 'luister- en kijkgeld' alleen maar voor programma's te kunnen gebruiken. Omroepen moeten juist de vrijheid hebben om dit geld in projecten te steken die maatschappelijk wat voor mensen kunnen betekenen. Dat was woensdagavond de boodschap van omroepbaas Jan Slagter van Omroep Max, bij de talkshow IepenUP Live, die over positief nieuws in de media ging.

Rennie Rijpma van de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad ging daarin een eind met Slagter mee. Ze noemde als voorbeeld het zorgmanifest van sportjournalist Hugo Borst. In samenwerking met de media werd in totaal 2 miljard euro ingezameld. De krant van vandaag de dag is niet alleen meer voor de zuivere verslaggeving, maar heeft ook een maatschappelijke taak om initiatieven in de gemeenschap te stimuleren, zo zegt Rijpma.

Eenzaamheid bestrijden

Jan Slagter ging daarin nog een stapje verder. Zo wil Max wat doen aan de eenzaamheid waarvan veel ouderen last hebben. In dat kader begint de omroep binnenkort met de exploitatie van Max Café's als ontmoetingsplek. "Een initiatief dat Omrop Fryslân ook prima zou passen", zo was de boodschap van Slagter.

Alleen positieve nieuwsberichten

Journalisten Franka Hummels en Karin Sitalsing waren de hoofdgasten van deze avond. Beide dames hebben samen het boek 'En dan nu het goede nieuws' geschreven. Een boek met alleen maar positieve nieuwsberichten. Bijvoorbeeld het verhaal van Ritzo ten Cate uit Groningen die daklozen een handje helpt door eerst een kop koffie met haar te drinken.

Wout Gerstel van de eerste commerciële omroep in Fryslân GPTV kreeg met een ontwapenend verhaal over zijn zender die twee jaar geleden werd opgedoekt, de handen van het publiek op elkaar. Zijn initiatief om het Friese publiek positief nieuws op de televisie te geven was uiteindelijk mislukt en heeft hem handen vol geld gekost, maar Gerstel had dit avontuur toch niet willen missen. Als dank voor zijn bijdragen had de redactie van IepenUP Live aan de Friese zanger-muzikant Meindert Talma uit Groningen gevraagd om speciaal een lied over Wout Gerstel en zijn GPTV te maken.

Foto: Omrop Fryslân

Volgende week IepenUP Live

Volgende week woensdag is IepenUP Live terug met De Grote Vaginavond. Want het vrouwelijk geslachtsdeel is 'hot'. Maar hoe wordt in de media eigenlijk omgegaan met de vagina en nog belangrijker: hoe gaan de dames er zelf mee om? De schrijfsters van het boek 'Van vulva naar vagina' komen langs voor een powercollege, maar ook een kunstenares die haar door de vagina heeft laten inspireren voor een serie sieraden.

Ook zal woensdagavond het woord bekend gemaakt dat Fryslân heeft gekozen als het mooiste Friese woord voor vagina. Een oproep daartoe wordt gedaan in het programma De middei fan Fryslân. Het aantal reacties dat werd ingezonden was heel aardig met al heel wat vondsten als prom, preutsje, en kniperke. Maar ook woorden als greppeltsje en piemelboartersplak.

IepenUP Live is woensdag 27 februari tussen 20.00 uur en 21.30 uur op internet te zien via de Facebook-pagina van IepenUP Live en Omrop Fryslân en via de website van Omrop Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)