IepenUp live en Omrop Fryslân zoeken Fries woord voor de vagina

20 feb 2019 - 15:49

IepenUp en Omrop Fryslân werken samen om een correct Fries woord voor de vagina te vinden. Nadat Nederland recent koos voor het woord 'poenie', is ook in Fryslân een zoektocht gestart naar een Fries woord voor het vrouwelijke geslachtsorgaan. Door middel van een prijsvraag worden zowel mannen als vrouwen opgeroepen hun beste woord in te sturen.

Foto: Omrop Fryslân

De vaginanaam-wedstrijd wordt woensdagmiddag 20 februari afgetrapt in het radioprogramma De middei fan Fryslân van Omrop Fryslân. Vijf dagen lang kunnen mensen hun eigen Friese alternatief voor 'poenie' insturen via de Facebookpagina van Omrop Fryslân. Het kan ook anoniem, via een appberichtje in de app van de Omrop.

Uit alle inzendingen worden vijf geselecteerd. Die vijf worden dinsdag 26 februari bekend gemaakt in het radioprogramma De middei fan Fryslân. Dan hebben mensen een dag de tijd om te stemmen.

Het beste Friese woord wordt bekend gemaakt op de grote 'Vaginavond' van IepenUp live op woensdag 27 februari in Neushoorn in Leeuwarden. De toegang is gratis.

IepenUP Vaginavond

Schaamte wegnemen

Woensdagmiddag waren Marianne Klijnstra en Amarins Geveke van IepenUp bij Diana te gast in De middei fan Fryslân. "Er hangt nog steeds een bepaalde schaamte rond het onderwerp en die willen wij hiermee proberen weg te nemen", zo licht Marianne de zoektocht toe.

Amarins vult haar aan: "Na de verkiezing van Radio2 en een column met de titel 'We moeten de vagina vieren', dacht ik bij mezelf dat het eigenlijk best gek is dat we niet gewoon bespreken wat het allemaal is. Als wij meisjes en jonge vrouwen in deze wereld sterk willen maken, moeten wij het in alle gevallen bespreekbaar maken. Maar waar heb je het over zonder fatsoenlijke naam?"

De uitzending van IepenUP Live De Grote Vaginavond is op woensdag 27 februari te zien op de Facebookpagina, website en app van Omrop Fryslân. De uitzending begint om 20:00 uur. Inzenden kan tot dinsdag 25 februari waarna er een finalelijst bekend wordt gemaakt. Hierop kan het publiek op dinsdag 26 en woensdag 27 februari stemmen.

Trefwoorden: 
Omrop Fryslân IepenUP
(Advertentie)
(Advertentie)