PostNL stopt met 'schijnconstructie'; FNV blij, maar "nog niet klaar"

20 feb 2019 - 07:40

PostNL stopt in sorteercentra, waaronder die in Leeuwarden, met 'schijnconstructies'. Het postbedrijf gaat niet meer werken met onderaannemers die onderbetaald personeel leveren, zo werd dinsdagavond bekendgemaakt.

PostNL - Foto: ANP

Masja Zwart fan fakbûn FNV

Vakbond FNV dreigde vanwege de 'schijnconstructies' naar de rechter te stappen. Dat hoeft nu niet meer. Goed nieuws? "Ja, prachtig", zegt Masja Zwart van FNV. "Een echte overwinning van de mensen. Ze hebben petities aangeboden en zijn naar Den Haag, PostNL en het hoofdkantoor van Randstad geweest. De mensen hebben gezegd: tot hier en niet verder. Blijkbaar heeft dit ertoe geleid dat de werkgevers tot inkeer zijn gekomen en dat is hartstikke mooi."

FNV was fel tegen de werkwijze van PostNL. "Ze zijn gewoon bedoeld om mensen minder geld te geven", legt Zwart uit. "In 2015 werden alle uitzendkrachten van Randstad bij elkaar geroepen en werd er gezegd: vanaf volgende maand gaan jullie allemaal over naar Tempo-Team."

Dat gebeurde. "Iedereen ging van een uitzendcontract naar een onderaanneemovereenkomst", gaat Zwart verder. "Toen zag je dat de lonen omlaag gingen, pauzes werden niet meer doorbetaald en mensen kregen geen reiskostenvergoeding meer."

"Nog niet klaar"

Toch is de kous hiermee voor FNV nog niet af, zegt Zwart. "Voor ons is het nog niet klaar. Het is niet zo dat je mensen vier à vijf jaar te weinig kan betalen. Er zal een nabetaling moeten volgen. In ieder geval voor de mensen van FNV. Daar gaan we samen met hen achteraan.

Behalve PostNL zijn er meer bedrijven gebruikmaken van de constructie, stelt Zwart. "Niemeyer in Groningen bijvoorbeeld, waar Randstad dit ook deed. Ook daar stoppen ze ermee. Er zijn nog veel meer bedrijven. Daar gaan wij ook achteraan, maar het is een heel mooie stap dat een van de grootste uitzendbureaus van Nederland nu heel openlijk zegt: we stoppen hiermee."

Trefwoorden: 
FNV PostNL
(Advertentie)
(Advertentie)