"Uitzoeken identiteit bemanning vliegtuigen wordt moeilijk"

19 feb 2019 - 19:54

Het wordt een enorme klus om uit te zoeken wie er in de toestellen zaten, die boven de Waddeneilanden uit het water zijn gehaald. Dat denkt Douwe Drijver van SMAMF (Stichting Missing Airmen Memorial Foundation

Tijdens het bergen van de containers die begin januari van MSC Zoë zijn gevallen, zijn ook wrakstukken van twee vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om onderdelen van een P-38 Lightning en een Bristol Blenheim. Aan de hand van de serienummers kan veel informatie worden achterhaald, maar de dossiers liggen goed opgeborgen in het Britse oorlogsarchief.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 55.000 bemanningsleden van vliegtuigen overleden. Zo'n 25.000 van hen worden nog vermist. Boven de Waddeneilanden en de Noordzee zijn veel toestellen neergeschoten door Duitse toestellen of luchtafweergeschut.

Foto: Wikimedia Commons

Douwe Drijver, Stichting Missing Airmen Memorial Foundation

Een van de grootste containerschepen vn de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minimaal 345 containers verloren. Dit gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

Trefwoorden: 
oorlog MSC Zoe
(advertinsje)