Zweedse man stalkt zangeres Hiske Oosterwijk en moet de cel in

19 feb 2019 - 16:34

Zangeres Hiske Oosterwijk uit Mantgum is jarenlang gestalkt door een Zweedse man. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Assen. Er is vijftien maanden gevangenisstraf tegen hem geëist.

Foto: Hiske Oosterwijk

De 24-jarige Zweed stuurde haar mailtjes, belde en ging bij haar ouders langs. Oosterwijk kende de man sinds 2014 en had eerst gewoon, maar oppervlakkig contact met hem. "We hadden intieme momenten, waarop we echt liefde voor elkaar voelden", zei de verdachte.

Toen ze er een ongemakkelijk gevoel bij kreeg, probeerde Oosterwijk het contact stop te zetten. "De machteloosheid die je voelt, is het ergste", zei Oosterwijk. "Hij heeft alles heel anders beleefd. Ik kan me er niks bij voorstellen dat hij dacht dat we vrienden waren."

Toen hij haar bleef lastigvallen, is ze meerdere keren naar de politie gestapt, zodat het contact zou stoppen. Vorig jaar augustus is hij opgepakt in een café in Groningen. De zangeres was daar ook en de man zei met haar te willen praten, waarna hij haar hardhandig vastpakte.

Contactverbod

De man is verminderd toerekeningsvatbaar, maar weigert een behandeling. Naast een gevangenisstraf is er ook een contactverbod van 5 jaar geëist voor de zangeres en haar ouders. Ook mag de man geen concerten meer bezoeken en niet meer in Groningen en Mantgum komen.

(advertinsje)