It giet oan: de bekende familie Pos komt naar De Fryske Marren

19 feb 2019 - 16:26

De van televisie bekende familie Pos komt naar Fryslân. Ze waren te zien bij RTL-programma's Helemaal het Einde en Vamos met de familie Pos. Op 1 april zal de familie zich vestigen in de gemeente De Fryske Marren.

Stephan en Ilona Pos - Foto: Famylje Pos

Dit stond deze week op Instagram, een eerste poging tot Fries:

"Wy ferpleatse! Nei grutte jierren yn Súd-Amearika komme wy nei dizze Nederlân werom nei Nederlân. Of Nederlân, nei Fryslân! Fan dêrút sille wy ús libben en bedriuw trochgean. Fan Brasylje, de Copa Cobana winskje wy jo in grutte (Valenstinian) dei. leafde, famylje Pos. p.s. Wy binne noch altyd it Frysk praktisearje."

De familie woont nu nog in Chili, waar ze een wijnimperium hebben opgebouwd. Het z al voor de familie, bestaande uit vader en moeder Stephan en Ilona en hun kinderen Tygo en Bjorn, een groot verschil worden, het leven daar en hier in Fryslân.

WaaromFryslân?

Ilona: "Ons bedrijf zit in Chili en we kunnen hier veel betekenen voor ons merk. We waren niet gebonden aan een vaste plaats en wilden het buitenleven graag vasthouden. Dat kan hier. Het Dolce Vita-gevoel in Fryslân."

Kunnen jullie al zeggen waar het huis staat?

"In de gemeente De Fryske Marren. Het dorp zeggen we nog niet, want je hebt ook nog een huidige bewoner. We komen lekker rustig in Fryslân wonen, zonder gekke dingen."

Jullie willen de taal ook onder de knie krijgen?

"Zeker, Bjorn en Tygo willen dat ook graag en hebben er zin in. Die willen we ook onderdompelen in Fryslân en de taal. Dat hoort toch ook zo? Zodra we terug zijn in Nederland, gaan we ermee aan de slag. Onze jongens zeggen nu steeds 'it giet oan', maar verder komen ze nog niet. Ze waren voornamelijk bezorgd dat het altijd zou vriezen in Fryslân, haha."

Zullen jullie de zon niet missen? Het kan hier ook koud worden.

"Het klimaat is natuurlijk perfect, maar in Fryslân gaan we ook genieten. We zitten nu in Brazilië aan de de Copacabana. Maar we zijn ook wel vaker bij beachclub Lemmer geweest. Als je het snel zegt, klinkt dat bijna hetzelfde."

(Advertentie)
(Advertentie)