Defensie doet onderzoek naar scheuren in gebouw na oefening luchtmacht

19 feb 2019 - 14:04

Het appartementencomplex Oude Weeshuis in Harlingen heeft schade opgelopen bij de oefening van Defensie op Vlieland vorige week. De luchtmacht oefende daar toen met het afwerpen van bommen. Omdat de wind draaide, was het geluid ook in Fryslân goed te horen en waren de schokgolven te voelen.

Skuorren yn gebou Harns

In het Oude Weeshuis zitten sinds 2009 elf panden. Er was dinsdag en woensdag sprake van bevingen. "Het leek wel alsof er aardbevingen waren. Toen dachten wij dat het kwam door straaljagers die door de geluidsbarrière gingen", zegt bewoner Pieter Elbers.

Er is onderzoek gedaan en er zijn scheuren geconstateerd bij twee appartementen. Defensie is daarvan op de hoogte gesteld. "Er is dinsdagochtend iemand van Defensie langsgeweest, compleet in uniform, en die heeft gezegd wat de oorzaak was. Naar zijn mening is er sprake van een bijzondere klimatologische omstandigheid. Hij noemde inversie van luchtlagen als oorzaak van de trillingen langs de kust."

"Volgens hem was er sprake van extra bewegingen, waardoor er scheurtjes zijn ontstaan." De schade zal worden bekeken door mensen die er verstand van hebben. Zij zullen een rapport opstellen en misschien deskundigen sturen die nog eens naar de schade zullen kijken. Eind deze week zal de uitslag bekend zijn.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Bewoner Pieter Elbers over de scheuren in zijn huis

(Advertentie)
(Advertentie)