Sis Tsiis wil het Fries beter op de kaart zetten in het onderwijs

19 feb 2019 - 11:35

Burgeractiegroep Sis Tsiis (BAST) vindt dat het Fries een belangrijke rol moet spelen bij de komende statenverkiezingen. De volksvertegenwoordigers moeten zich meer bewust worden van het belang van de Friese taal. Volgens BAST krijgt het Fries in het onderwijs in Fryslân niet genoeg aandacht. Daarom houdt de actiegroep op zaterdag 9 maart een grote demonstratie in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân

De tocht wordt breder opgezet dan die van december 2016, toen driehonderd Friezen op koopavond met fakkels demonstreerden met als motto 'Frysk is in bernerjocht'. BAST hoopt nu op een nog groter aantal deelnemers. Ze marcheren door het centrum van Leeuwarden en beginnen om 15.00 uur op het Zaailand. Naast de jonge actievoerders en schrijver Geart Tigchelaar zullen statenleden als Sijbe Knol (FNP), Rendert Algra (CDA) en Douwe Hoogland (PvdA) het woord voeren.

Fries in het onderwijs

Verantwoordelijk gedeputeerde Sietske Poepjes geeft ook haar medewerking. Het is nog altijd lastig om toestemming te krijgen van Den Haag voor optimaal Fries onderwijs op scholen.

Daarnaast worden er nog te vaak en te veel ontheffingen verleend. Het streven is om dat tot 2030 af te bouwen, maar dat gaat volgens BAST veel te langzaam; bovendien is er geen garantie van een effectieve controle door de inspectie.

Culturele autonomie

Daarom moeten de Friese politici zich meer dan voorheen uitspreken in de richting van Den Haag en aandringen op gelijkberechtiging zonder voorwaarden. Einddoel moet uiteindelijk culturele autonomie zijn: eigen zeggenschap over het onderwijs in Fryslân.

(advertinsje)