Bijzondere spoorwerkzaamheden toegankelijk voor publiek

19 feb 2019 - 08:53

De komende dagen worden twee spoortunnels geplaatst in het traject tussen Leeuwarden en Buitenpost. Het gaat om een fiets- en voetgangerstunnel in de Goddeloze Singel bij Veenwouden en de verkeerstunnel bij Hardegarijp. Om het werk mogelijk te maken, worden de spoorrails weggehaald.

It stasjon fan Feanwâlden - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Publiek is welkom. Bij de spoorovergang in Hardegarijp wordt zelfs een tribune gebouwd. Er wordt veel werk verzet in de paar dagen dat de treinen niet rijden.

Technisch hoogstandje

"Omdat dit toch wel een technisch hoogstandje is, lijkt het ons wel aardig om het voor omwonenden en andere geïnteresseerden mogelijk te maken om het van dichtbij te kunnen zien", vertelt Richard Reitsma, omgevingsmanager van de provincie.

"De meest spectaculaire werkzaamheden zijn donderdagmiddag. Het spoort moet eerst even worden weggehaald. Er moet veel grond worden verwijderd. Daarna wordt de betonbak gedaan."

Richard Reitsma, omgevingsmanager van de provincie

Het werk bij Hardegarijp is nodig voor de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen. Het werk bij Feanwâlden past binnen de gebiedsontwikkeling van de Centrale As.

In de herfst worden ook het station in Leeuwarden en de overweg bij de Schrans aangepakt. Bij de Schrans zullen twee sporen worden gelegd. Nu ligt er één. "Zo kunnen er ook langere treinen rijden."Bovendien worden dan ook de perrons van de stations Camminghaburen, Feanwâlden en De Westereen verlengd.

Omleidingsroutes

Verkeer moet tijdens de werkzaamheden omrijden. Er zijn omleidingsroutes aangegeven. Treinreizigers worden van woensdag tot en met maandag met bussen vervoerd.

(advertinsje)
(advertinsje)