Nog anderhalf jaar inspectie van kust na berging van laatste container MSC Zoe

18 feb 2019 - 15:41

De stranden en dijken aan de Wadden- en Noordzee zullen nog anderhalf jaar nadat de laatste container van de MSC Zoe is aangespoeld, worden geïnspecteerd. Dat hebben de partijen afgesproken die bij het opruimen van de lading betrokken zijn. Volgens de laatste cijfers zijn 342 containers begin januari van het vrachtschip gevallen. Daarvan zijn tot nut toe 120 unieke delen van containers geborgen.

Foto: Havariekommando

Verder zal er deskundig advies worden ingewonnen voor het opruimen van de microplastics. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de ecologische effecten van de containerramp op het Wad. Ook worden bij de strandovergangen speciale containers geplaatst, zodat bezoekers daar afval dat ze hebben gevonden kunnen ingooien. Sinds januari zijn bergers bezig om de lading van het schip te bergen.

De kosten van de maatregels worden gedeclareerd bij de veroorzaker, de eigenaar van MSC Zoe. De coördinatie en monitoring van deze maatregels legt bij Rijkswaterstaat in overleg mei alle betrokken partijen.

Anne van der Meer

"Dat opruimen zal inderdaad nog maanden duren", zegt Anne van der Meer, woordvoerder bij Rijkswaterstaat. "Nog iedere dag komen er delen van containers boven water. Maar we zijn ons ook al aan het voorbereiden om de troep die nog zal aanspoelen om dat op te ruimen. Met zoveel mogelijk partijen hebben we om tafel gezeten en een pakket aan maatregelen genomen die het beste zijn voor het Waddengebied."

Op Schiermonnikoog zal zelfs een dagelijkse inspectie komen. De kosten voor al het werk zijn voor de reder. "De vervuiler betaalt."

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minimaal 345 containers verloren. Dit gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)