Afvaloven Harlingen zeven weken dicht om lekkages in de ketel op te lossen

18 feb 2019 - 07:21

De afvaloven in Harlingen gaat vanaf vrijdag 22 februari zeven weken dicht. Dan wordt er een grote reparatie uitgevoerd. Die kost een paar miljoen euro. Jelmar Helmhout, woordvoerder van Omrin: "Er worden veel pijpen vervangen, waardoor we minder roestvorming in de pijpen krijgen. Daardoor hebben we minder last van 'klappijpen'. Die pijpen zorgden voor problemen en storingen. Daarmee verwachten we dat de REC minder storingen zal hebben."

De laatste tijd zijn er veel storingen in de REC, meestal veroorzaakt door een lekkage in de ketel. Middenin de ketel zit het vuur voor het verbranden van het afval. De wand van de ketel is bekleed met tegels en achter de tegels zitten veel pijpen. Daar gaan allerlei stoffen doorheen.

"Door het zoutzuur gaan de pijpen snel roesten, sneller dan gedacht. Op een gegeven moment roesten ze door. Dan krijg je een klappijp", zegt woordvoerder Jelmar Helmhout van Omrin. Een klappijp zorgt voor lekkage in de ketel en dan wordt de afvaloven stilgelegd.

De afvaloven van Harlingen - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Grote operatie

Een groot gedeelte van de wand en pijpen zal nu vervangen worden. Het gaat in totaal om 340 vierkante meter. De nieuwe pijpen hebben een extra beschermlaag die ervoor moeten zorgen dat ze minder snel roesten.

Omrin hoopt dat met de reparatie in de toekomst te voorkomen. Toch is een storing niet helemaal uit te sluiten. Helmhout: "Een dergelijke installatie zal altijd last hebben van storingen, dat is helaas niet te voorkomen."

Links een kapotte pijp, in het midden intacte oude pijpen, rechts een nieuwe pijp met extra beschermlaag. - Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Het afval dat anders in Harlingen verbrand zou worden, wordt in de zeven weken dat de oven dicht is in andere ovens verbrand, of het wordt opgeslagen tot de over weer gebruikt kan worden.

Jelmar Helmhout van Omrin

(advertinsje)