'Oproer' en herdenking voor Friese Oranjestrijder

17 feb 2019 - 12:03

In Aldwâld wordt dit hele weekeinde stilgestaan bij de 222ste sterfdag van Jan Binnes. Hij was een van de leiders van het Kollumer Oproer. Hij werd op 18 februari 1797 zonder enige vorm van proces onthoofd.

Foto: Museum Dokkum

Binnes was samen met Salomon Levy de leider van de opstand van de Oranjegezinden tegen de Franse overheersing. Zondagmiddag is er een officiële herdenking met onder meer historicus Oebele Vries en de Friese troubadour Pieter Wilkens. Als aankondiging was er zaterdag 'oproer' in het dorp, waarbij twee mannen in historische kostuums met een grote trommel op een wagen, die werd getrokken door een paard, door het dorp liepen.

Maandag wordt de vlag uitgestoken voor de man die er mede voor heeft gezorgd dat de Oranjes nu nog in ons land zijn. In juli is er ook nog een groot theaterspektakel over het Kollumer Oproer.

Aan de kerk in Aldwâld hangt een plakette ter nagedachtenis aan Jan Binnes. Het dorp heeft ook een Jan Binneswei. Verder is in Surhuisterveen ook een straat naar hem genoemd, de Jan Binnesleane.

Trefwoorden: 
Kollumer Oproer Jan Binnes
(advertinsje)
(advertinsje)