Brandweer steekt duingebied Terschelling aan om te oefenen met 'back burning'

De brandweer zet steeds meer in op vuur met vuur bestrijden. Dat zegt Henk Schuijn van de brandweer na een oefening op Terschelling. Schuijn is specialist in bestrijding van natuurbranden.
De oefening op Terschelling © ProNews
Om het bestrijden van vuur met vuur te testen, heeft de brandweer op Terschelling in deel van een duingebied in brand gezet. Het ging om een gebied van bijna twee hectare groot. Volgens Schuijn is een brandweeroefening op deze schaal "heel bijzonder" voor de eilanden.
De brandweer had extra wagens van het vasteland laten komen, met deskundigen op het gebied van natuurbranden. Tientallen brandweermensen stonden paraat om in te grijpen, mocht de situatie uit de hand lopen.
Dat was niet nodig, zegt Schuijn. Volgens hem was er "een overkill aan materieel". De veiligheidsmarge was groot. "Maar beter mee verlegen, dan om verlegen."
Brand op Terschelling
Een van de deskundigen van de brandweer heeft in Amerika gezien hoe daar vuur met vuur bestreden wordt, zegt Schuijn. In het buitenland wordt deze methode vaker toegepast.
In het Engels wordt dit 'back burning' genoemd. Door onder gecontroleerde omstandigheden een klein vuur aan te steken, voor het vuur dat bestreden moet worden, blijft er minder brandbaar materiaal over voor het grote vuur. Wat afgebrand is, kan niet nogmaals afbranden.
In Nederland is hier weinig ervaring mee. Een pilot van de brandweer zit nog in de proeffase.

Steeds meer natuurbranden door klimaatverandering

Schuijn zegt dat het aantal grote natuurbranden in Nederland toeneemt. Zo ging er vorig jaar bij Appelscha 75 hectare land in vlammen op. En op Schiermonnikoog waren meerdere branden. Later bleek dat die aangestoken waren.
De brandweer moet zich voorbereiden op nog meer natuurbranden, zegt Schuijn. "Dat komt door de droogte", vertelt hij, "door klimaatverandering."
De zomer van vorig jaar was zo droog dat er nu nog steeds sprake is van een neerslagtekort. Volgens Jan van Weperen van het Waterschap is dat "best wel bijzonder".

"Een uitgelezen kans"

De brand op Terschelling heeft volgens boswachter Remi Hougee geen schade veroorzaakt. De duindoorn en andere vegetatie die nu afgebrand is, zou volgende week worden weggehaald, zegt hij. Voor het beheer van de natuur zou het nodig zijn om te bovenlaag 'op te schudden'.
"We wisten dat de brandweer graag wilde oefenen met het bestrijden van brandende duindoorn," zegt Hougee, "en nu we hier de vegetatie toch moesten verwijderen, was dit een uitgelezen kans."
De proef op Terschelling was een succes, zegt Schuijn. "We hebben heel weinig water gebruikt. Dat is perfect."
Henk Schuijn van de brandweer
De oefening op Terschelling © ProNews